22 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi

2016 Yılının En Değerli 50 Futbol Markası

Aktif . Gösterim: 1260

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance, 2016 yılının en değerli 50 futbol markasını açıkladı.

“Royalty Relief Approach” metodolojisi kullanılarak yapılan sıralamada marka gücünün etkisiyle gelecekte gerçekleşecek satışlar öngörülmüş ve bu satışlar üzerinden markanın kullanımı için katlanılması gereken royalty ücreti hesaplanmıştır. Marka sahibi olsa bile, her bir kurum için bu varsayım kullanılmaktadır.

Bu yaklaşımda sırasıyla Marka Gücü İndeksi (Brand Strength Index)", "Marka Kullanım Bedeli Oranı (Royalty rate)" ve "Marka Gelirleri (Brand revenues)" ayrı ayrı hesaplanmakta ve tüm bunların çarpımı ile marka değeri hesaplanmaktadır.

Marka Gücü Endeksi, kulüplerin spor faaliyetleri başarısı ve kurum ilişkilerinden doğrudan etkilenmektedir. Bunların içine, kulüplerin sahadaki başarıları, sosyal medya etkileşimleri, taraftar memnuniyeti, stadyum kapasitesi ve kapasite kullanım oranı ve kulübün fair-play ile ilgili gösterdiği yaklaşımlar girmektedir.

Marka Kullanım Bedeli ise,  yukarıda da belirttiğim şekilde, marka gücünün etkisiyle gelecekte gerçekleşecek satışların (Marka Gelirleri) öngörülerek, bunun bir iskonto oranı ile net bugünkü değerine çekilerek bulunan tutarın belirli bir yüzdesi ile ifade ediliyor.

Buna göre yapılan analizde Marka Gücü Endeksi (BSI) ve Marka Değeri en yüksek olan 10 kulüp şu şekilde sıralanmış; 


2016 Yılı'nın En Değerli 50 Futbol Markası


 

Marka Gücü Skoru ~ Marka Değeri

 

Marka Gücü Skoru  Sıra Marka Değeri (milyar $)
Barcelona 95 1. Manchester United 1,17 
Real Madrid 95 2. Real Madrid 1,15
Bayern Munih 91 3. Barcelona 0,99
Manchester United 90 4. Manchester City 0,91
Juventus 88 5. Bayern Munih 0,87
Arsenal  88 6. Arsenal 0,86
Liverpool 86 7. Paris Saint Germain 0,79
Manchester City 83 8. Chelsea 0,78
Chelsea 83 9. Liverpool 0,75
Borussia Dortmund 81 10. Tottenham Hotspur 0,44

 


İngiliz takımları En Güçlü Futbol Markası sıralamasının ilk 10'unda 5 takım ve En Değerli Futbol Markası sıralamasının ilk 10'unda da 6 takım ile listeleri domine ediyor. 

Diğer yılların raporları;

"2017 Yılının En Değerli 50 Futbol Markası "

"2015 Yılının En Değerli 50 Futbol Markası "  


Değerlendirme

Bu yılki değerlendirmenin ilk 10'una geçmeden önce Leicester FC için ayrı bir parantez açmak gerekir. Harika geçirdikleri sezonun ardından marka değerleri bir önceki yıla göre 132% artarak 237 milyon dolar oldu. Bu da, bir önceki yıl 42. olan sıralarını bu yıl ilk 10 olamasa bile 16. lığa taşıdı. Borussia Dortmund ise en güçlü futbol markası sıralamasında bu yıl ilk 10'a girmeyi başardı.

Marka Gücü Endeksi sıralamasında F.C. Barcelona ilk sırada yer alırken, en değerli futbol markası olma sıralamasında ise bir önceki yıla göre 28%'lik artışla 3. sırada yer alıyor. 

En güçlü markaya sahip olmamasına karşın Manchester United FC, geçen yıl ardından bu yıl da en değerli marka sıralamasında 1,17 milyar USD'lik değer ile ilk sırada yer alıyor. Üstelik geçen yıla göre marka değerinde meydana gelen 3%'lik düşüşe rağmen bunu başardılar. Bu düşüşte de hiç şüphesiz Louis Van Gaal ile geçirilen kötü sezonun etkisi büyük oldu. Sezon sonunda da teknik adamla yollar ayrıldı. 

Marka değerini bir önceki yıla oransal olarak en fazla artıran kulüp yukarıda da belirttiğim gibi Leicester City FC olmuş. İlk 50 deki takımların 18 tanesinin ise marka değeri bir önceki yıla düşmüş görünüyor. Marka değeri bir önceki yıla göre hem oransal (-38%) hem de tutarsal (-78 milyon dolar) olarak en fazla düşüş gösteren takım ise AS Monaco.

Marka Değeri En Yüksek Türk Takımı Galatasaray

Açıklanan 50 takımlık listede, gerek marka gücü sıralamasında, gerekse de marka değeri sıralamasında harhangi bir Türk takımı bulunmuyor. Galatasaray markasının değeri geçen yıla göre 34% azalarak 116 milyon dolara, Fenerbahçe markasının değeri ise bir önceki yıla göre 21%'lik düşüşle 95 milyon dolara gerilemiş. Galatasaray hala en değerli Türk futbol markası olmaya devam ediyor.

Marka Değeri En Yüksek Lig İngiltere ve Galler Ligleri

Çalışmada marka değeri en yüksek olan liglere de değinilmiş. Buna göre İngiltere ve Galler Ligleri'nin toplam marka değeri bir önceki yıla göre 48% artarak 7,17 trilyon  dolar olarak hesaplanmış. 2. sıradaki İspanyol Ligleri'nin toplam marka değeri ise 2,85 trilyon dolar.

 

accafin.com'u sosyal medyadan takip edebilirsiniz / @accafin

  

Yazıya ilişkin yorumlarınızı sayfanın alt kısmından iletebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Her hakkı ACCAFIN.com sitesine ait olan bu makale ve makalede yer alan grafikler ve yorumlar, izinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Tags: finans borsa - halka arz bütçe, risk ve yatırım blog değerleme

ACCAFIN | MUDEFIN

Vizyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında öncelikli başvuru kaynağı olmaktır.


Misyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında nitelikli yayınlar ile kullanıcıların bilgi ve farkındalık seviyelerinin artmasına yardımcı olmaktır.


Bizi takip edin!


Periyodik bültenler için mail grubuna üye olabilirsiniz

MUDEFIN | ACCAFIN Mobile

0
paylaşım!

Bizi takip edin..

Sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz...

0
paylaşım!