50 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi

Türkiye'nin En Değerli 100 Markası 2016 Araştırması

Aktif . Gösterim: 1824

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance, 2016 yılı için Türkiye'nin en değerli 100 markasını açıkladı. 


2016 Yılı'nda Türkiye'nin En Değerli Markaları


2008 yılından bu yana hazırlanan çalışma bu yıl 9. kez yayınlandı.

“Royalty Relief Approach” metodolojisi kullanılarak yapılan sıralamada marka gücünün etkisiyle gelecekte gerçekleşecek satışlar öngörülmüş ve bu satışlar üzerinden markanın kullanımı için katlanılması gereken royalty ücreti hesaplanmıştır. Marka sahibi olsa bile, her bir kurum için bu varsayım kullanılmaktadır.

Çalışmaya göre 2016 yılında Türkiye'nin en değerli 10 markasının toplam marka değeri 15,52 milyar USD oldu. 2015 yılında bu tutar 18,60. milyar USD idi. Bu da 17%’lik önemli bir düşüş anlamına geliyor.

Türkiye'nin en değerli toplam 100 markasının 2016 yılındaki toplam marka değeri ise 29,3 milyar USD olarak hesaplanmış. (2015: 34,38 milyar USD) Geçen yıla kıyasla meydana gelen düşüşte, kur farklarının etkisinden bahsedilmiş raporda ancak marka değerini konuştuğumuza göre değişen ülke imajının da şirketlerin marka değerine olumsuz etkisi olduğu düşünülebilir. Zira ilk 100'deki markaların 70%'inin değerinin bir önceki yıla göre düşmesine bu yönüyle de bakılmalıdır diye düşünüyorum. 

Sıralamaya bakıldığında, ülkemizin dev bir finans kuruluşu hizmeti gördüğünü söylemek yanlış olmaz heralde, zira ilk 10'da 5 tane banka yer alıyor. Üretmeyip, tüketerek büyüyen bir ülkenin de en bilindik markaları ve haliyle en değerli markalarının finans kuruluşları olması şaşırtıcı bir sonuç olmadı benim adıma.

BSH ve Kerevitaş firmaları, marka değerini bir önceki yıla göre en fazla artıran şirketler olmuş. Acıbadem grubunun marka değerinin ise bir önceki yıla göre 57% düştüğü görülüyor. 

1. Türk Hava Yolları

turk_hava_yollari

Değerlendirme

Raporda, hem filolarındaki uçak sayısı artışı hem de uçuş noktalarının fazlalaşması nedeniyle havayolu sektörü firmalarının marka değerinin bir önceki yıla göre arttığı belirtilmiş. Türk Hava Yolları markası, 2,45 milyar USD'lik değeri ile 2016 yılında Türkiye'nin en değerli markası olurken Pegasus'un marka değeri bir önceki yıla göre 19% artarak 205 mio USD olarak hesaplanmış.  

2. Türk Telekom

turk_telekom

Değerlendirme

Türk Telekom markasının değeri bir önceki yıla göre 5% azalarak 2,35 milyar USD olarak hesaplanmış. İlk 100'de 3 telekomünikasyon şirketi yer alıyor. Diğer şirketler Turkcell ve Netaş. Telekomünikasyon sektörünün toplam marka değerinin de bir önceki yıla göre toplamda gerilediği görülüyor. 

3. Arçelik

arcelik

Değerlendirme

Arçelik'in marka değeri bu yıl 1,98 milyar USD olarak hesaplanmış. Bu değer, 2016 marka değerinin 7% üzerinde. Şirketin faaliyet gösterdiği dayanıklı tüketim sektöründe faaliyet gösteren BSH, Vestel ve Uğur Soğutma firmaları da en değerli 100 marka içinde yer alıyor. 

4. Akbank

akbank

Değerlendirme

Geçen yılın en değerli Türk markası olan Akbank markasının değerinin bu yıl ciddi bir düşüş yaşadığı görülüyor. Geçen yıla göre 37%'lik düşüş ile şirketin bu yıl hesaplanan marka değeri 1,59 milyar USD olmuş. 

5. Garanti Bankası

garanti_bankasi

Değerlendirme

Geçen yılki sırasını kaybetmeyen Garanti Bankası, bu yıl da Türkiye'nin en değerli 5. markası durumunda. Markanın 2016 yılı değeri, bir önceki yıla göre 22% düşerek 1,53 milyar USD olarak belirlenirken, marka gücü derecesi ise AA+ olarak belirlenmiş.

6. Turkcell

turkcell

Değerlendirme

Bu yılki raporda Telekomünikasyon sektörünün en değerli ikinci markası olan Turkcell'in marka değeri bir önceki yıla göre 16%'lik düşüşle 1,44 milyar USD olarak hesaplanmış.

7. Türkiye İş Bankası

turkiye-is_bankasi

Değerlendirme

Raporda geçen yılki ilk 10 listesinden sıralaması en fazla düşen markalardan birinin Türkiye İş Bankası markası olduğu görülüyor. Geçen yıl 2,45 milyar USD'lik değeri ile 3. sırada olan "marka"nın bu yıl hesaplanan değeri 1,3 milyar dolar olmuş. Bu da marka değerinin bir önceki yıla göre 47% düşmesi anlamına geliyor.

8. Anadolu Efes

anadolu_efes

Değerlendirme

İlk 10'da yer alıp, değeri bir önceki yıla göre artan 3 markadan biri olan Anadolu Efes'in 2016 yılında marka değeri 1,15 milyar USD olarak hesaplanmış. 

9. Yapı Kredi Bankası

yapi_kredi_bankasi

Değerlendirme

Ülkemizin bir başka büyük finansal kuruluşu olan Yapı Kredi Bankası'nın 2016 yılı marka değeri 980 mio USD olarak belirlenmiş. 2015 yılındaki değerinden 30% daha düşük gerçekleşen bu değer ile banka geçen yıl yer aldığı 8. sıradan 9. sıraya gerilemiş.

10. Halkbank

halkbank

Değerlendirme

2015 yılındaki marka değeri bu yıl 1% düşen Halkbank buna rağmen geçen yıl 12. iken bu yıl en değerli 10. Türk markası konumunda. Şirketin bu yıl hesaplanan marka değeri 958 mio USD.

accafin.com'u sosyal medyadan takip edebilirsiniz / @accafin

  

Yazıya ilişkin yorumlarınızı sayfanın alt kısmından iletebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Her hakkı ACCAFIN.com sitesine ait olan bu makale ve makalede yer alan grafikler ve yorumlar, izinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Tags: finans borsa - halka arz bütçe, risk ve yatırım değerleme

ACCAFIN | MUDEFIN

Vizyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında öncelikli başvuru kaynağı olmaktır.


Misyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında nitelikli yayınlar ile kullanıcıların bilgi ve farkındalık seviyelerinin artmasına yardımcı olmaktır.


Bizi takip edin!


Periyodik bültenler için mail grubuna üye olabilirsiniz

MUDEFIN | ACCAFIN Mobile

0
paylaşım!

Bizi takip edin..

Sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz...

0
paylaşım!