26 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi

Türkiye'nin En Değerli 100 Markası 2015 Araştırması

Aktif . Gösterim: 973

Raporun 2017 ve 2016 yılı versiyonlarına ilişkin özetlere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

"Türkiye'nin En Değerli 100 Markası 2017 Listesi "

"Türkiye'nin En Değerli 100 Markası 2016 Listesi "


2015 Yılı'nda Türkiye'nin En Değerli Markaları


Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance, 2015 yılı için Türkiye'nin en değerli 100 markasını açıkladı.

2008 yılından bu yana hazırlanan çalışma bu yıl 8. kez yayınlandı.

“Royalty Relief Approach” metodolojisi kullanılarak yapılan sıralamada marka gücünün etkisiyle gelecekte gerçekleşecek satışlar öngörülmüş ve bu satışlar üzerinden markanın kullanımı için katlanılması gereken royalty ücreti hesaplanmıştır. Marka sahibi olsa bile, her bir kurum için bu varsayım kullanılmaktadır.

Rapora göre 2015 yılında Türkiye'nin en değerli 100 markasının toplam marka değeri bir önceki yıla göre %15 yükselerek 34,4 milyar USD oldu. 

Bu yılın en değerli 100 Türk markası sıralamasında 16 yeni şirket bulunuyor. Listeye en yüksekten giriş yapan firma ise tekstil ve giyim sektörü firması olan Koton. 

Listenin ilk 10'unda yer alan firmalarda geçen yıldan bu yana bir değişiklik olmamış, yalnızca sıralarında değişiklikler var. İlk 10 firmanın toplam marka değeri bu yıl yaklaşık 19 milyar dolar olarak hesaplanmış. Bu haliyle ilk 10 firmanın toplam marka değeri, ilk 100 firmanın toplam marka değerinin yaklaşık %56'sına denk geliyor. Türk şirketlerinin marka değeri konusunda önlerinde uzun bir yol olduğunu söylemek sanırım yanlış olmayacaktır. Buna karşın listede pozitif durumlar da var; listenin en yeni 16 şirketinin büyük kısmı üretim ve sanayi şirketlerinden oluşuyor. 

Listede özel olarak ilgilendiğim bir diğer alan ise spor kulüplerinin marka değeri..  4 büyük spor kulübü de marka değeri listesinde ilk 100'de yer alıyor. Kendi kategorilerinde en değerli marka ise Galatasaray olmuş. 

Türkiye'nin en değerli ilk 10 markasının özet verileri ise şu şekilde;

 

1. Akbank

sample_1

Değerlendirme

Akbank, geçen yılın listesinde ikinci sırada iken bu sene Türkiye'nin en değerli markası olarak belirlenmiş. Şirketin marka değeri bir önceki yıla göre yaklaşık 550 milyon dolar artarak 2,5 milyar dolar olarak hesaplanmış. Bankanın kredi derecesi de geçen yıla göre bir kademe artarak AAA olarak belirlenmiş.

2. Türk Telekom

sample_1

Değerlendirme

2014 listesinin en başında bulunan Türk Telekom, bu yıl ikinci sırada yer alsa da halen ülkenin en değerli telekomünikasyon markası durumunda bulunuyor. Şirketin marka değeri geçen yıla göre 475 milyon dolar artarak 2,5 milyar dolar olarak hesaplanmış. Buna karşın şirketin marka gücü derecesi bir önceki yıla göre gerileyerek AA+ olarak belirlenmiş.

3. İş Bankası

sample_1

Değerlendirme

Sıralaması bir önceki yıla göre yükselen İş Bankası'nın marka değeri önceki yıla göre %29 artarak 2,4 milyar dolar olarak belirlenmiş. Şirketin marka gücü derecesi ise AA+ olarak geçen yıl ile aynı kalmış.

4. Türk Hava Yolları

sample_1

Değerlendirme

Sıralaması geçen yıla göre bir basamak gerileyen Türk Hava Yolları'nın marka değeri önceki yıla göre %15 artarak 2,2 milyar dolar olarak hesaplanmasına karşın şirketin marka gücü derecesi bir kademe gerilemiş ve AA olarak belirlenmiş.

5. Garanti Bankası

sample_1

Değerlendirme

2014 listesine göre ilk 10'da en yüksek ilerlemeyi sağlayan iki şirketten biri olan Garanti Bankası'nın marka değeri 1,95 milyar dolar olarak belirlenmiş. Şirket aynı zamanda ilk 10 sıranın, marka değeri geçen yıldan bu yana oransal olarak en fazla artan şirketi konumunda bulunuyor. Buna karşın şirketin marka gücü derecesi bir kademe gerileyerek AA+ olarak açıklanmış.

6. Arçelik

sample_1

Değerlendirme

Geçen yılın listesinde 5. sırada olan şirket, bu yıl 1,85 milyar dolarlık marka değeri ile 6. sırada yer alıyor. Şirketin marka değeri önceki yıla göre %14 artmasına karşın marka gücü derecesi bir kademe azalarak AA olarak belirlenmiş.

7. Turkcell

sample_1

Değerlendirme

Türk Telekomun ardından Türkiye'nin marka değeri en yüksek ikinci telekomünikasyon şirketi olan Turkcell'in marka değeri önceki yıla göre %27 artarak 1,7 milyar dolar olarak belirlenmiş.

8. Yapı Kredi

sample_1

Değerlendirme

Marka değeri sıralamasında önceki yıla göre 2 sıra yükselen Yapı Kredi markası, 2015 yılının en değerli 8. markası durumunda ve marka değeri yaklaşık 1,4 milyar dolar olarak belirlenmiş.

9. BİM

sample_1

Değerlendirme

BİM markası, geçen yılın listesi ile aynı sırada yer alıyor. Markanın değeri 1,39 milyar dolar ve marka gücü değeri A+ olarak belirlenmiş.

10. Anadolu Efes

sample_1

Değerlendirme

Anadolu Efes markası, marka değeri sıralamasında ilk 10 listesinde en fazla düşüş gösteren marka. Geçen yıl en değerli 6. marka olan Anadolu Efes, bu yıl en değerli 10. marka olarak yer alıyor listede. Aynı zamana marka değeri tutarsal bazda da düşen tek marka olarak yer alıyor ilk 10 içinde. Markanın geçen yıl belirlenen 1,37 milyar dolarlık değerine karşın, bu yılki değeri 1,09 milyar dolar olmuş ve marka gücü derecesi AA- olarak belirlenmiş. 

 

accafin.com'u sosyal medyadan takip edebilirsiniz / @accafin

  

Yazıya ilişkin yorumlarınızı sayfanın alt kısmından iletebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Her hakkı ACCAFIN.com sitesine ait olan bu makale ve makalede yer alan grafikler ve yorumlar, izinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Tags: finans borsa - halka arz bütçe, risk ve yatırım değerleme

ACCAFIN | MUDEFIN

Vizyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında öncelikli başvuru kaynağı olmaktır.


Misyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında nitelikli yayınlar ile kullanıcıların bilgi ve farkındalık seviyelerinin artmasına yardımcı olmaktır.


Bizi takip edin!


Periyodik bültenler için mail grubuna üye olabilirsiniz

MUDEFIN | ACCAFIN Mobile

0
paylaşım!

Bizi takip edin..

Sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz...

0
paylaşım!