13 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi

UEFA Kulüpleri Benchmark Raporu: 2019 Değerlendirmesi

Aktif . Gösterim: 3164

UEFA, her yıl Avrupa Ülkeler'i bazında tüm liglerin ve kulüplerin finansal sonuçlarını kapsayan araştırma raporunu yayınlıyor. 

Her yıl düzenli olarak yayınlanan bu raporun oldukça detaylı ve görsel olarak da doyurucu bir formatta hazırlandığını söylemek yanlış olmaz. 2018/19 sezonu ve 2018 finansal yılını kapsayan ve Ocak 2020 tarihinde yayınlanan bu yılın raporunda da oldukça dikkat çeken detaylar var.

Raporda yer alan tüm önemli başlık ve grafikleri 20 başlık altında aşağıda gösterdim. Daha kısa bir değerlendirme isteyenler için de yazının giriş kısmını olabildiğince özet şeklinde hazırladım. 

UEFA Avrupa Kulüpleri: 2018/19 Sezonunun Görünümü

Öncelikle rapor açık olarak gösteriyor ki “Finansal Fair Play” uygulamasının kulüplere önemli ölçüde olumlu etkilere olmuş ve olmaya da devam ediyor.

  • Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse, işin gösteri kısmı İngiltere'de, finansal istikrar kısmı ise Almanya'da öne çıkıyor. Diğer ligler ve bu liglerin kulüpleri ise bu gösteriye her yönüyle "renk katıyor" :)
  • Avrupa Kulüpleri'nin 2018 finansal sonuçları ve genel Avrupa görünü, bir önceki yıla kıyasla dikkate değer şekilde gerilemiş görünüyor. Maaş yükü toplamı, faaliyet kârı gerilemesi bunun en dikkat çeken örneklerinden sadece ikisi. Ancak, yine de genel görünüm rahatlıkla pozitif olarak yorumlanabilecek bir noktada bulunuyor. 
  • Raporda yer alan tüm Avrupa Kulüpleri'nin yıllık toplam hasılatı tutarı geçtiğimiz yıl ilk kez 20 milyar € barajını geçmişti, bu rakam 2018 finansal yılında ise 21 milyar € barajını aştı.
  • Finansal Fair Play uygulaması ile birlikte 2010 yılından bu yana kulüplerin “tek seferlik gelir” olarak kaydettiği bağış ya da olağandışı diğer gelir kalemlerinin, toplam gelirleri içindeki oranı geçtiğimiz yıla kadar düşme eğilimindeyken, 2018/19 döneminde bu oran ilk kez toplam gelirlerin %21'ine ulaştı. 
  • Kulüplerin maaş ve ücret artış hızı 2010 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve aynı zamanda toplam faaliyet kârı bir önceki yıla göre %51 oranında azaldı.
  • İlk 20 Avrupa Ligi kulüplerinin %55'i bu yıl net kâr açıkladı ancak yukarıda da belirttiğim gibi, bu oranda da geçen yıla göre düşüş var zira geçen yıl Avrupa Kulüpleri'nden net kâr açıklayan kulüp oranı %61 seviyesinde bulunuyordu. 
  • 2009 yılından bu yana sürekli düşüş eğiliminde olan "kulüplerin toplam net borcunun gelirlere oranı" göstergesi ilk kez 2018/19 sezonunda (2018 Finansal Yılı) bir önceki yıla göre arttı ve %40 seviyesinde gerçekleşti. 
  • Avrupa Kulüpleri'nin tümünün 2018/19 sezonundan toplam geliri 21,1 milyar € oldu.
    • TV Yayın gelirleri, kulüplerinin gelirlerinde farklılık yaratan en önemli faktör olarak öne çıkıyor. Avrupa’nın en büyük 6 liginin yayın hakkı geliri toplamı, geri kalan 48 ligin yayın hakkı geliri toplamından yüksek durumda bulunuyor.
  • Rapor yalnızca finansal sonuçlara değil, farklı alanlardaki gelişmelere de ışık tutuyor. Buna göre;
    • 2018 /19 sezonunda Avrupa Ligleri'nde toplam 67 kulübün sahibi yabancı bir yatırımcı. İtalya ve Yunanistan yerli sahiplik oranında ilk sırada iken İngiltere 12 yabancı kulüp sahibi ile bu kategoride ilk sırada yer alıyor.
    • Burnley FC finansal perfomans olarak oldukça başarılı yönetildiğine dair göstergelere sahip durumda ve bu durum geçmiş yıllarda da benzer şekilde gerçekleşmiş gibi görünüyor. Bu raporu inceledikten sonra, Burnley FC için ayrı bir yazı hazırlamalıyım diye düşündüm ve yakın zamanda bu yazımı da paylaşacağım.

Yukarıdaki sıralamaya çalıştığım özetin dışında, kulüpler ve ligler bazında ayrı ayrı borçluluk durumu, maaş yükü, farklı türdeki gelirlerin lig ve kulüplere göre dağılımı, faaliyet kârlılığı ve net kâr açısında liglerin ve kulüplerin durumu başlıkların detaylarını da 20 farklı grafik ile birlikte aşağıda bulacaksınız.

Daha önce, 217216 ve 215 finansal dönemleri için hazırladığım yazılar ile birlikte bu yıl da 2 sayfa olarak hazırladığım bu yazımın, son dört yıldır bu alanda hazırlanmış en kapsamlı Türkçe kaynak olduğunu söylemem yanlış olmayacaktır.

Grafikleri büyütmek için resimlerin üzerine tıklamanız yeterli olacaktır. İkinciyi sayfanın en altından ulaşabilirsiniz.

Konuyla ilgilenenler için faydalı olur umarım.

2018/19 Sezonu Avrupa Ligleri'nin Finansal Performans Görünümü


Avrupa Ligleri'nin Toplam Gelirleri 1996-2018

Avrupa-Ligleri-Toplam-Geliri-1996-2018

  • Tüm Avrupa Kulüplerini'nin toplam geliri son 10 yılda %80 oranında yükseliş gösterdi. Bu dönemdeki ortalmaa gelir artış hızı ise %6,7 oldu.

Avrupa Ligleri'nin Toplam Gelirleri 2018/19 Sezonu

Avrupa-Ligleri-nin-Toplam-Gelirleri-2018

  • Avrupa Ligleri'nin toplam gelirlerine baktığımızda en yüksek gelir sürpriz olmayan şekilde İngiltere Ligleri'ne ait.

  • Raporda Big5 olarak geçen İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya ve Fransa Ligleri'nin toplam geliri, grafikteki 19 farklı ülkeye ait ligin toplam gelirinin yaklaşık %75'lik kısmını oluşturuyor.

  • Toplam geliri bir önceki yıla göre oransal olarak en fazla artan ülke %16 ile Yunanistan olurken, tutar bazında gelirini en fazla artıran ülke Almanya oldu. Almanya Ligleri'nin toplam geliri bir önceki yıl 2,8 milyar € iken, 2018/19 sezonunda 3,2 milyar € olarak gerçekleşti.

  • Türkiye Ligi'ndeki kulüplerin toplam geliri bir önceki yıla göre %2 oranında arttı ve 748 mio € oldu.

Avrupa Kulüpleri'nin Toplam Gelirleri 2018/19 Sezonu

Avrupa-Kulupleri-nin-Toplam-Gelirleri-2018

  • Toplam gelir artış hızına kulüpler açısından bakıldığında ise, grafikte yer alan 30 kulübün gelirindeki artış oranının, tüm Avrupa Kulüpleri'nin toplam gelir artış hızından 3 kat fazla gerçekleştiği görülüyor.

  • 30 kulübün yer aldığı listenin 12 tanesi İngiliz takımlarından oluşuyor.

  • Toplam gelirini bir önceki yıla göre oransal olarak en fazla artıran kulüp %101 ile Newcastle United FC oldu. Kulüp aynı zamanda, tutar bazında en yüksek artışı da 101 mio € ile gerçekleştirdi. Geçen yıla göre geliri tutar bazında en fazla düşen kulüp ise 95 mio € ile Leicester City FC oldu.

  • Toplam geliri en yüksek olan kulüpler sıralamasında ülkemizden giren tek takım ise 164 mio €'luk geliri ile Beşiktaş JK oldu. Beşiktaş JK'nın geliri, bir önceki yıla göre %8 artarak152 mio €'dan 164 mio €'ya yükseldi.

Avrupa Kulüpleri'nin Transfer Gelir-Gider Dengesi 2008-2018

Avrupa-Ligleri'nin-Transfer-Gelir-Gider-Dengesi

  • Avrupa Kulüpleri'nin transfer geliri, 2013 yılından bu yana 2,5 katına yükselirken, tranfer giderleri 0,8 kat artış gösterdi. Bu tablo kümülatif rakamları gösterdiği için ülkeler bazında fikir vermiyor ne yazık ki.

Avrupa Ligleri'nin Yayın Gelirleri 2018/19 Sezonu

Avrupa-Ligleri-nin-Yayin-Geliri-2018-2019

  • Rapora göre, tüm Avrupa Ligleri'nin neredeyse en önemli gelir kaynağı yayın hakkı gelirlerinden oluşuyor. 

  • 5 büyük ligin yayın gelirleri toplamı 7 milyar € iken, yayın gelirinde ilk 20 sıradaki liglerin toplam yayın geliri 7.8 milyar € tutarında.

  • Yayın geliri artış hızı en yüksek ligler İsrail ve İsviçre ligleri olmasına karşın artış tutarı yalnızca 6 mio € düzeyinde kalmış. 

  • Tutar bazında yayın gelirini en fazla artıran ülke ligi ise 265 mio € ve %32'lik oranla Almanya Ligleri olmuş..

  • Ülkemizdeki liglerin yayın geliri ise bir önceki yıla göre %7 artışla 317 mio €'ya yükselmiş ve bu yönüyle Avrupa'nın yayın hakkı bakımından en yüksek gelirli 6. ligi durumunda bulunuyor.

Avrupa Kulüpleri'nin Yayın Gelirleri 2018/19 Sezonu

Avrupa-Kulupleri-nin-Yayin-Gelirleri-2018-2019

  • Kulüpler bazında yayın hakkı gelirlerine baktığımızda ise ilk 5 sırayı İngiliz Kulüpleri almış durumda. Daha da önemlisi yayın hakkı geliri en yüksek 20 Avrupa Kulübü'nün 17'si İngiltere Ligi'nden.

  • İngiltere Ligi dışından listeye giren takımlar ise yalnızca Real Madrid, Barcelona ve Juventus...

  • Listede yer alan Leicester City, Burnley FC, Crystal Palace FC, AFC Borunemouth, Southampton FC, Watford FC, Brighton & Hove Albion FC ve Huddersfield Town FC'nin gelirlerinin neredeyse tamamına yakını, yayın hakkı gelirlerine bağlı durumda.

  • İlk 20 yayın hakkı gelirine sahip kulüplerden 10 tanesinin geliri bir önceki yıla göre düşüş gösterirken, 8 tanesinin geliri ise önceki yıla göre artmış.

Avrupa Ligleri'nin UEFA Gelirleri 2018/19 Sezonu

Avrupa-Ligleri'nin-UEFA-Gelirleri-2018-2019

  • 2018-2019 sezonunda, ülkelere UEFA organizasyonlarındaki başarıları ölçüsünde dağıtılan toplam tutar 2,1 milyar € oldu. Bu tutar, son 3 yıldır neredeyse değişmedi ancak bazı ülkeler bir önceki yıla göre UEFA gelirlerini arttırırken, bazı ülkelerde azalma oldu.

  • UEFA geliri bir önceki yıla kıyasla oransal olarak en fazla azalan ülke %50 ile Azerbaycan olurken, en fazla oransal artışın yaşandığı ülke %83 ile Yunanistan oldu.

  • Bir önceki yıla ile tutarsal olarak karşılaştırdığımızda, en fazla UEFA geliri kaybı yaşayan ülke 45 mio € ile İspanya oldu. Tutar bazında UEFA gelirini en fazla arttıran ülke ise 39 mio € ile İngiltere oldu.

  • Toplam gelirler içindeki UEFA gelirleri incelendiğinde ise Ukrayna, bu gelire en fazla bağımlı ülke durumunda bulunuyor. UEFA geliri en yüksek olan İngiltere'nin ise elde ettiği 369 mio €, toplam gelirlerin yalnızca %7'si durumunda.

Avrupa Kulüpleri'nin UEFA Gelirleri 2018/19 Sezonu

Avrupa-Kulupleri-nin-UEFA-Gelirleri-2018-2019

  • UEFA gelirlerine kulüpler bazında bakıldığında ise 94 mio € ile en yüksek geliri Real Madrid elde etmiş görünüyor. Ancak bu tutar bir önceki yıla göre neredeyse aynı kalmış (%4 artış) ve aynı zamanda Kulübün UEFA gelirinin toplam gelirlerine oranı sadece %12. 

  • Bu grafik ile ilgili en ilginç şey, en yüksek 10 geliri elde eden kulübün, 2018/2019 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi'nin son 16 eleme aşamasında elenmeleridir sanırım :)

  • Toplam geliri, UEFA gelirine doğrudan bağlı olan ülkeler sıralamasında Ukrayna'nın ilk sırada olduğunu söylemiştik bir önceki graifkte, bu grafikte onun sağlaması şeklinde görünüyor zira UEFA geliri toplam gelirine oranla en yüksek olan kulüp Shaktar Donetsk. Kulübün toplam gelirlerinin %72'sini UEFA gelirleri oluşturuyor.

  • Listedeki tek Türk takımı ise Beşiktaş JK. Kulübün 2018/19 sezonundaki UEFA gelirleri toplamı 47 mio € olarak gerçekleşmiş. Bu tutar, Kulübün toplam gelirinin %38'ine denk geliyor.

Avrupa Ligleri'nin Faaliyet Giderleri 2018/19 Sezonu

Avrupa-Ligleri'nin-Faaliyet-Giderleri-2018-2019

  • Faaliyet giderlerine bakıldığında, Big5 Ligleri'nin toplam faaliyet gideri, grafikteki tüm ülkelerin toplam faaliyet giderinin %71'ine denk geliyor...

  • Faaliyet Gideri, önceki yıla oransal olarak en fazla iyileşen ülke %9'luk düşüş ile Norveç olurken, tutar bazında en fazla artış gösteren ülke ise 159 mio € ile İspanya Ligleri oldu.

  • Türkiye Kulüpleri'nin toplam falaiyet gideri bir önceki yıla göre 5 mio € artarak 219 mio € oldu.

Avrupa Kulüpleri'nin Faaliyet Giderleri 2018/19 Sezonu

Avrupa-Kulupleri-nin-Faaliyet-Giderleri-2018-2019

  • Faaliyet Gidelerini kulüpler bazında incelediğimizde iki İspanyol takımı Real Madrid ve Barcelona'nın toplam faaliyet giderinin yaklaşık 460 mio € olduğu görülüyor. Bu tutar, grafikteki tüm kulüplerin toplam faaliyet giderinin yaklaşık %18'ine denk geliyor..

  • Toplam gelirine oranla en düşük faaliyet giderine sahip kulüp Athletico Madrid...

  • Athletico Bilbao'nun falaiyet gideri bir önceki yıla göre %308 oranında 80 mio €arak 108 mio € oldu.

  • Faaliyet giderini bir önceki yıla göre düşüren kulüpler ise Tottenham Hotspur, FC Bayern Munih ve Manchester United FC.

accafin.com'u sosyal medyadan takip edebilirsiniz / @accafin

  

Yasal Uyarı: Her hakkı ACCAFIN.com sitesine ait olan bu makale ve makalede yer alan grafikler ve yorumlar, izinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Tags: blog

ACCAFIN | MUDEFIN

Vizyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında öncelikli başvuru kaynağı olmaktır.


Misyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında nitelikli yayınlar ile kullanıcıların bilgi ve farkındalık seviyelerinin artmasına yardımcı olmaktır.


Bizi takip edin!


Periyodik bültenler için mail grubuna üye olabilirsiniz

MUDEFIN | ACCAFIN Mobile

0
paylaşım!

Bizi takip edin..

Sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz...

0
paylaşım!