54 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi

2018 Yılının En Değerli 50 Futbol Markası

Aktif . Gösterim: 427

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance, 2018 yılının en değerli 50 futbol markasını açıkladı.

“Royalty Relief Approach” metodolojisi kullanılarak yapılan sıralamada marka gücünün etkisiyle gelecekte gerçekleşecek satışlar öngörülmüş ve bu satışlar üzerinden markanın kullanımı için katlanılması gereken royalty ücreti hesaplanmıştır. Marka sahibi olsa bile, her bir kurum için bu varsayım kullanılmaktadır.

Bu yaklaşımda sırasıyla Marka Gücü İndeksi (Brand Strength Index)", "Marka Kullanım Bedeli Oranı (Royalty rate)" ve "Marka Gelirleri (Brand revenues)" ayrı ayrı hesaplanmakta ve tüm bunların çarpımı ile marka değeri hesaplanmaktadır.

Marka Gücü Endeksi, kulüplerin spor faaliyetleri başarısı ve kurum ilişkilerinden doğrudan etkilenmektedir. Bunların içine, kulüplerin sahadaki başarıları, sosyal medya etkileşimleri, taraftar memnuniyeti, stadyum kapasitesi ve kapasite kullanım oranı ve kulübün fair-play ile ilgili gösterdiği yaklaşımlar girmektedir.

Marka Kullanım Bedeli ise,  yukarıda da belirttiğim şekilde, marka gücünün etkisiyle gelecekte gerçekleşecek satışların (Marka Gelirleri) öngörülerek, bunun bir iskonto oranı ile net bugünkü değerine çekilerek bulunan tutarın belirli bir yüzdesi ile ifade ediliyor.

Buna göre yapılan analizde Marka Gücü Endeksi (BSI) ve Marka Değeri en yüksek olan 10 kulüp şu şekilde sıralanmış; 


2018 Yılı'nın En Değerli 50 Futbol Markası


Marka Gücü Skoru ~ Marka Değeri

 

Marka Gücü Skoru  Sıra Marka Değeri (milyar $)
Barcelona 96.6 1. Manchester United 1,895 
Real Madrid 96.2 2. Real Madrid 1,573
Manchester United 94.6 3. Barcelona 1,511
Bayern Münih 93.1 4. Bayern Münih 1,406
Liverpool 92.2 5. Manchester City 1,331
Arsenal 90.4 6. Liverpool 1,204
Chelsea 89.5 7. Chelsea 1,195
Juventus 88.9 8. Arsenal 1,083
Manchester City 88.6 9. Paris Saint Germain 0,913
Tottenham Hotspur 84.3 10. Tottenham Hotspur 0,764

 


İngiliz takımları En Güçlü Futbol Markası ve En Değerli Futbol Markası sıralamasının ilk 10'unda da 6'şar takım ile listeleri domine ediyor. Manchester United ve Chelsea'nın geçen yıldan bu yana marka değerinin toplam 1 milyar USD arttığını da dikkate alırsak, ilk 10'daki bu baskınlığın önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Premier Lig,  marka değeri en yüksek ilk 50 takım sıralamasında da 18 takım ile en baskın lig konumunda bulunuyor.

En güncel rapor özerine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

"2019 Yılının En Değerli 50 Futbol Markası "

Önceki yılların rapor özetleri;

"2017 Yılının En Değerli 50 Futbol Markası "

"2016 Yılının En Değerli 50 Futbol Markası "

"2015 Yılının En Değerli 50 Futbol Markası "  


Değerlendirme

Marka Gücü Endeksi sıralamasında geçen yıl Real Madrid CF'nin arkasında ikinci sırada yer alan FC Barcelona, harika geçirdiği sezon, yüksek tutarlı sponsorluk yenileme anlaşmaları ve Çin, Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri gibi gelişen futbol pazarlarındaki taraftar potansiyeli ile bu yılın en güçlü markaya sahip kulübü olmuş görünüyor. Gerek El Clasico'nun popülerliği, gerekse de ayrı ayrı her iki kulübün de Avrupa Futbolu'nda çok başarılı olması, bu iki kulübün toplam marka gücünü, Avrupa'da herhangi bir kulüp ile karşılaştırılamayacak kadar büyütüyor.

En güçlü markaya sahip olmamasına karşın Manchester United FC, en değerli marka sıralamasında 1,9 milyar USD'lik değer ile ilk sırada yer alıyor. Geçen sezon Premier Ligi 2. sırada bitirmelerine karşın marka değerinden bir şey kaybetmeyen Kırmızı Şeytanlar, en yakın rakibi Real Madrid'ten yaklaşık 320 milyon USD daha yüksek bir marka değerine sahip ve bu fark bir önceki yıldan yaklaşık %10 daha fazla durumda... Bunda şüphesiz, Alex Ferguson'lu dönemlerin bıraktığı izlenimin etkisi büyük. Bu da "halo effect" olarak adlandırılan durum tam olarak.

Açıklanan ilk 50 listesinde marka değeri bir önceki yıla oransal olarak artan kulüp sayısı 29, azalan kulüp sayısı ise 21.... Oransal artışın en fazla olduğu kulüp ise %140 oran ile RasenBallsport Leipzig olmuş. 

Marka Değeri En Yüksek Türk Takımı Fenerbahçe SK

Açıklanan 50 takımlık listede, gerek marka gücü sıralamasında, gerekse de marka değeri sıralamasında harhangi bir Türk takımının bulunmaması ise, mevcut durumda kimse için sürpriz değil sanırım. Buna karşın Beşiktaş, 121 milyon dolarlık marka değeri ile marka değeri en yüksek Türk takımı oldu. Fenerbahçe'nin marka değeri 102 milyon dolar, Galatasaray'ın marka değeri 74 milyon dolar ve Trabzonspor'un marka değeri ise 33 milyon dolar olarak hesaplanmış. Bu değerleri ile kulüpler ilk 50'ye girmemiş olsalar da, Türkiye'de en değerli 100 marka listesine girmeyi başardılar.

"Türkiye'nin En Değerli 100 Markası 2018 Araştırması "  

Marka Değeri En Yüksek Lig İngiltere Premier Ligi

Çalışmada marka değeri en yüksek olan liglere de değinilmiş. Buna göre İngiltere Premier Ligi 10,2 trilyon dolarlık marka değeri ile en yakın takipçisi Alman Ligleri'nin 4,4 trilyon dolarlık değerini neredeyse 2,5'a katlamış görünüyor. Tüm Avrupa Ligleri'nin toplam marka değeri ise yaklaşık 22 trilyon dolar olarak hesaplanmış.

 

accafin.com'u sosyal medyadan takip edebilirsiniz / @accafin

  

Yazıya ilişkin yorumlarınızı sayfanın alt kısmından iletebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Her hakkı ACCAFIN.com sitesine ait olan bu makale ve makalede yer alan grafikler ve yorumlar, izinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

 

Tags: blog

ACCAFIN | MUDEFIN

Vizyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında öncelikli başvuru kaynağı olmaktır.


Misyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında nitelikli yayınlar ile kullanıcıların bilgi ve farkındalık seviyelerinin artmasına yardımcı olmaktır.


Bizi takip edin!


Periyodik bültenler için mail grubuna üye olabilirsiniz

MUDEFIN | ACCAFIN Mobile

0
paylaşım!

Bizi takip edin..

Sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz...

0
paylaşım!