132 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi

2019 Yılının En Değerli 50 Futbol Markası

Aktif . Gösterim: 762

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance, 2019 yılının en değerli 50 futbol markasını açıkladı.

“Royalty Relief Approach” metodolojisi kullanılarak yapılan sıralamada marka gücünün etkisiyle gelecekte gerçekleşecek satışlar öngörülmüş ve bu satışlar üzerinden markanın kullanımı için katlanılması gereken royalty ücreti hesaplanmıştır. Marka sahibi olsa bile, her bir kurum için bu varsayım kullanılmaktadır.

Bu yaklaşımda sırasıyla Marka Gücü İndeksi (Brand Strength Index)", "Marka Kullanım Bedeli Oranı (Royalty rate)" ve "Marka Gelirleri (Brand revenues)" ayrı ayrı hesaplanmakta ve tüm bunların çarpımı ile marka değeri hesaplanmaktadır.

Marka Gücü Endeksi, kulüplerin spor faaliyetleri başarısı ve kurum ilişkilerinden doğrudan etkilenmektedir. Bunların içine, kulüplerin sahadaki başarıları, sosyal medya etkileşimleri, taraftar memnuniyeti, stadyum kapasitesi ve kapasite kullanım oranı ve kulübün fair-play ile ilgili gösterdiği yaklaşımlar girmektedir.

Marka Kullanım Bedeli ise,  yukarıda da belirttiğim şekilde, marka gücünün etkisiyle gelecekte gerçekleşecek satışların (Marka Gelirleri) öngörülerek, bunun bir iskonto oranı ile net bugünkü değerine çekilerek bulunan tutarın belirli bir yüzdesi ile ifade ediliyor.

Buna göre yapılan analizde Marka Gücü Endeksi (BSI) ve Marka Değeri en yüksek olan 10 kulüp şu şekilde sıralanmış; 


2019 Yılı'nın En Değerli 50 Futbol Markası


Marka Gücü Skoru ~ Marka Değeri

 

Marka Gücü Skoru  Sıra Marka Değeri (milyar $)
Real Madrid 95.5 1. Real Madrid 1,646
FC Barcelona 95.4 2. Manchester United 1,472
Bayern Münih 93.5 3. FC Barcelona 1,393
Manchester United 92.1 4. Bayern Münih 1,314
Liverpool 91.0 5. Manchester City 1,255
Manchester City 88.7 6. Liverpool 1,191
Arsenal 88.0 7. Chelsea 0,968
Chelsea 87.3 8. Paris Saint Germain 0,914
Juventus 86.8 9. Arsenal 0,885
Tottenham Hotspur 85.5 10. Tottenham Hotspur 0,758

 


İngiliz takımları En Güçlü Futbol Markası ve En Değerli Futbol Markası sıralamasının ilk 10'unda da 6'şar takım ile listeleri domine ediyor. 

Premier Lig,  marka değeri en yüksek ilk 50 takım sıralamasında da 17 takım ile en baskın lig konumunda bulunuyor. Arkasından ise 13 takım ile Almanya geliyor.

Önceki yılların rapor özetleri;

"2017 Yılının En Değerli 50 Futbol Markası "

"2016 Yılının En Değerli 50 Futbol Markası "

"2015 Yılının En Değerli 50 Futbol Markası "  


Değerlendirme

Marka Gücü Endeksi sıralamasında geçen yılın lideri FC Barcelona markası bu yıl ikinci sırada. Bu kategorinin lideri de yine Real Madrid CF. Gerek El Clasico'nun popülerliği, gerekse de ayrı ayrı her iki kulübün de Avrupa Futbolu'nda çok başarılı olması, bu iki kulübün toplam marka gücünü, Avrupa'da herhangi bir kulüp ile karşılaştırılamayacak kadar büyütüyor.

Rapora göre Manchester United, bu yılın en fazla hayal kırıklığı yaratan markası olmuş denek yanlış olmayacaktır zira hem en güçlü marka sıralamasında hem de en değerli futbol markası sıralamasında birer basamak düşmüş görünüyorlar. 

Marka değerini bir önceki yıla göre oransal olarak en fazla arttıran ilk üç kulüp sırasıyla Sevilla FC(%49,1), SSC Napoli (%36,3) ve Southampton FC (%32,4) iken tutarsal olarak marka değeri en fazla artan ilk üç kulüp ise sırasıyla Real Madrid (349 m€), Liverpool FC (199 m€) ve Paris Saint Germain (161 m€).

Buna karşın Manchester United en değerli futbol markası sıralamasında uzun yıllardır süren liderliğini kaybetmiş ve Real Madrid, bir önceki yıla göre %27 oranıda arttırdığı gelirleri ile 2010 yılından sonra ilk kez yeniden en değerli futbol markası konumuna yükselmiş.

Marka Değeri En Yüksek Türk Takımı Beşiktaş JK

Açıklanan 50 takımlık listede, gerek marka gücü sıralamasında, gerekse de marka değeri sıralamasında harhangi bir Türk takımının bulunmaması ise, mevcut durumda kimse için sürpriz değil sanırım. Buna karşın Beşiktaş, 107 milyon dolarlık marka değeri ile marka değeri en yüksek Türk takımı oldu. Fenerbahçe'nin marka değeri 89 milyon dolar, Galatasaray'ın marka değeri 60 milyon dolar ve Trabzonspor'un marka değeri ise 26 milyon dolar olarak hesaplanmış. Bu değerleri ile kulüpler ilk 50'ye girmemiş olsalar da, Türkiye'de en değerli 100 marka listesine girmeyi başardılar. 

"Türkiye'nin En Değerli 100 Markası 2019 Araştırması "  

Marka Değeri En Yüksek Lig İngiltere Premier Ligi

Çalışmada marka değeri en yüksek olan liglere de değinilmiş. Buna göre İngiltere Premier Ligi 8,6 trilyon dolarlık marka değeri ile en yakın takipçisi İspanyol Ligleri'nin 4 trilyon dolarlık değerini 2 kattan fazla aşmış görünüyor. Oransal olarak da İngiltere %42,7 lik oran ile açık ara en değerli futbol markalarını barındıran ülke durumunda bulunuyor.

Bu durum şaşırtıcı da değil aslında çünkü UEFA'nın her yıl düzenli olarak yayınladığı Benchmark Raporu'nun "2019 Yılı " versiyonunda da neredeyse her kategoride İngiliz takımlarının baskın bir üstünlüğü bulunuyor. Böyle bir durumda marka değerlerinin de olumlu etkilenmemesi beklenemez.

Bu yazıyı sosyal medyada paylaşmak için ekranın solundaki sosyal medya araçlarını kullanabilrsiniz.

accafin.com'u sosyal medyadan takip edebilirsiniz / @accafin

  

Yasal Uyarı: Her hakkı ACCAFIN.com sitesine ait olan bu makale ve makalede yer alan grafikler ve yorumlar, izinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

 

Tags: finans değerleme

ACCAFIN | MUDEFIN

Vizyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında öncelikli başvuru kaynağı olmaktır.


Misyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında nitelikli yayınlar ile kullanıcıların bilgi ve farkındalık seviyelerinin artmasına yardımcı olmaktır.


Bizi takip edin!


Periyodik bültenler için mail grubuna üye olabilirsiniz

MUDEFIN | ACCAFIN Mobile

0
paylaşım!

Bizi takip edin..

Sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz...

0
paylaşım!