ACFE 2012 Fraud Raporu

Aktif . Gösterim: 2761

ACFE (Suistimal İnceleme Uzmanları Derneği), 1988 yılında suistimal olaylarını ve beyaz yakalı suçları azaltmak ve bunların tespiti ve önlenmesinde üyelerine destek olmak amacıyla kurulan bir meslek örgütüdür.

ACFE’nin en önemli çalışmalarından biri, ilk olarak 1996 yılında hazırlanan ve daha sonra 2002 yılından itibaren 2 yılda bir yayımlanan “İş Suistimali ve İstismar Üzerine Uluslara Rapor” çalışmasıdır. Rapor, Dünya genelinde suistimal vakalarını soruşturmuş olan Sertifikalı Suistimal İnceleme Uzmanları (CFE’ler) tarafından bildirilen iş suistimali vakalarına dayanmaktadır. Bu vakaların analizi, suistimalin nasıl gerçekleştirildiği, nasıl tespit edildiği ve kurumların bu risk karşısındaki zafiyetlerini nasıl azaltabilecekleri hakkında önemli dersler vermesi bakımından oldukça önemlidir.

ACFE 2012 Suistimal Raporu

Raporun 2012 sürümü, Sertifikalı Suistimal İnceleme Uzmanları (CFE’ler) tarafından 100 ülkeden bildirilen 1.388 iş suistimali vakasına dayanmaktadır ve temel sonuçlar şu şekildedir:

  • Tipik bir kuruluş her yıl gelirinin %5’ini suistimal nedeniyle kaybetmektedir. Bu veri, 2011 dünya gayri safi hasılası ile karşılaştırıldığında, suistimale bağlı olarak yaklaşık 3,5 trilyon dolarlık küresel kayıp olduğu anlaşılmaktadır.


  • Suistimallerden kaynaklanan kayıp tutarı 140.000 dolar (medyan) olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca, vakaların %20’sinde en az 1 milyon dolarlık kayıplar söz konusudur.

  • Suistimal vakalarının medyan devam süresi, suistimalin başlamasından tespit edilmesine kadar geçen süre 18 aydır.

  • İş suistimalleri başlıca üç kategoriye ayrılabilir:

    • Varlıkların kötüye kullanımı,
    • Yolsuzluk ve
    • Mali tablo suistimali

    Bunlar arasında, varlıkların kötüye kullanımı oluşma sıklığı açısından en yaygın (rapordaki vakaların %87’si) bununla birlikte kayıp tutarı açsısından en az maliyetli (medyan 120.000 dolarlık kayıp tutarı) olandır. Buna karşın, vakaların sadece %8’ini oluşturan mali tablo suistimali, en büyük mali etkiye yol açmıştır (medyan 1 milyon dolarlık kayıp). Yolsuzluk suistimalleri hem sıklık (vakaların %37'si) hem de medyan kayıp tutarı (250.000 dolar) açısından orta sıradadır.

    Raporu ile de birebir uyumlu görünmektedir. Çoğu vaka birden fazla iş suistimali kategorisini aynı anda kapsamaktadır. Raporda yer alan suistimal türlerinin yaklaşık %35’i başlıca üç iş suistimali türünden iki veya daha fazlasını içermiştir.


  • Suistimalin önüne geçebilmek amacıyla en fazla alınan kontrol %82 ile dış denetimdir. Buna karşın dış denetimin, suistimal tespitindeki rolü yalnızca %3,3 düzeyindedir.
  • Raporda yer alan suistimallerin yaklaşık %30’unun iç kontrol eksikliğinden kaynaklandığını belirtilmektedir. Genellikle, suistimalcinin yetki düzeyi arttıkça suistimalden kaynaklanan kayıp da artmaktadır. Kuruluş sahipleri/üst yöneticilerin işlediği suistimaller, kayıp büyüklüğü açısından 573.000 dolarlık (medyan) kayba yol açmıştır. Buna karşın, çalışanların işlediği suistimaller medyan 60.000 dolarlık kayba yol açmıştır. 180.000 dolarlık medyan kayıpla yöneticiler orta sırada yer almıştır. Çalışanların şirketlerde çalıştıkları süreler arttıkça sebep oldukları kayıplar da artmaktadır. 10 yıllık bir tecrübesi olan çalışanın işlediği suistimal sebebiyle medyan 229.000 dolarlık kayba sebep olmuştur. Çalışmasının ilk yılında olan çalışanların işlediği suistimaller sebebiyle medyan 25.000 dolarlık bir kayıp olmuştur.


  • Çalışmadaki suistimal vakalarının yaklaşık %77’si şu yedi bölümden birinde çalışan bireyler tarafından işlenmiştir: muhasebe, operasyon, satış, üst yönetim, müşteri hizmetleri, satın alma ve finans...

Raporun en güncel versiyonu olan "ACFE Fraud Raporu 2020 "'ye bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Diğer yılların raporlarını ise aşağıdaki linklere tıklayarak okuyabilirsiniz.

ACFE 2018 Fraud Raporu

ACFE 2016 Fraud Raporu

ACFE 2014 Fraud Raporu

accafin.com'u sosyal medyadan takip edebilirsiniz / @accafin

  

Yazıya ilişkin yorumlarınızı sayfanın alt kısmından iletebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Her hakkı ACCAFIN.com sitesine ait olan bu makale ve makalede yer alan grafikler ve yorumlar, izinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Tags: muhasebe denetim muhasebe skandalları iç denetim kurumsal yönetim bağımsız denetim

Muhasebe Skandalları benzer makaleler

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

ACCAFIN | MUDEFIN

Vizyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında öncelikli başvuru kaynağı olmaktır.


Misyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında nitelikli yayınlar ile kullanıcıların bilgi ve farkındalık seviyelerinin artmasına yardımcı olmaktır.


Bizi takip edin!


Periyodik bültenler için mail grubuna üye olabilirsiniz

MUDEFIN | ACCAFIN Mobile

0
paylaşım!

Bizi takip edin..

Sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz...

0
paylaşım!