35 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi

Finansal Gelişmeler Turu - Haziran '17

Aktif . Gösterim: 1788

Haziran 2017'de dikkat çeken, gözden kaçan, herkesin konuştuğu ya da kimsenin farkedemediği finansal gelişmeler..


Çin Banka Regülasyonu

 

risk ve yatırım

Çin bankacılık regülatörü, bir dizi şirketin son yıllardaki denizaşırı satın alımları için kullandığı krediler ile ilgili inceleme başlattığını duyurdu. Henüz teyid edilemeyen raporlara göre, listedeki şirketler arasında Waldorf Astoria'nın sahibi ve Jared Kushner'ın iş ortağı olmak isteyen Anbang Insurance Group; Wanda Group, HNA; ve Fosun International bulunuyor. Bu şirketlerdeki olası sistematik risklerin işaret edildiği raporun ardından şirketlerin halka açık bağlı ortaklıklarının hisseleri, keskin düşüşler yaşadı.


 

George Clooney'in markası satıldı

 

birleşme ve satınalma

George Clooney ve iş ortakları, hızla büyüyen tekila markaları Casamigos'un, sektörün öncülerinden likör devi Diageo'ya satışı konusunda anlaştı. Diageo, Akademi ödüllü aktör tarafından 2013 yılında yaratılan marka için 1 milyar dolar ödemeyi kabul etti. Ön ödemenin 700 milyon dolar olacağı satışta, önümüzdeki on yılda markanın performansına dayalı olarak 300 milyon dolar ilave tazminat ödemesi yapılacak. Bu satınalmanın İngiliz firmasının EPS performansına nasıl bir katkı sağlayacağını bekleyip göreceğiz.


 

Bitcoin, 3K USD..

 

risk ve yatırım

Kripto para pazarının büyüyen bir balon olduğunu düşünenlerdenseniz tebrikler, o balon Haziran'da daha da büyüdü. İlk kripto para Bitcoin, son aylarda çarpıcı bir yükselişle $3.000  seviyesini aştı. Bu değer, sanal paranın neredeyse 1.400 USD'ye ulaştığı Mayıs ayındaki son artışını ikiye katlamış durumda.


 

Fortune 500, 63. kez açıklandı

 

şirket değerleme

Bu yıl 63. sü açıklanan Fortune 500 listesinin “hasılat” bakımından ilk 5’i şu şekilde sıralandı;

  1. Walmart
  2. Berkshire Hathaway
  3. Apple
  4. Exxon Mobile
  5. McKesson

Walmart, son 5 yıldır olduğu gibi, liderliğini korumayı sürdürürken, ilginç olan, daha dünün şirketi olarak görülebilecek Berskhire Hathaway’in yükselişi. Tabi bu yükselişte, Apple ve Exxon Mobil’in cirolarındaki sırasıyla 7,7% ve 16,7% lik düşüşlerinde etkisi oldu.

Amazon geçen yılki sırasını koruyarak 12. Sırada yer alırken, Facebook 157. Sıradan 98. Sıraya, Netflix ise 379. Sıradan 314. Sıraya yükseldi.

Tesla, Activision Blizzard ve Adobe firmaları ise bu yıl listeye yeni dahil olanlardan.

Listenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


 

Yemek Sepeti'ni satın alan şirket halka açılıyor

 

halka arz

Avrupa gıda tedarik devi, ismiyle müsemma, Delivery Hero, 2017 yılı içinde Frankfurt Borsası’nda 450 mio €’luk bir halka arz gerçekleştireceğini açıkladı. Kurulalı henüz 6 yıl olan şirketi bugün 40’tan fazla ülkede 6.000’den fazla tam zamanlı çalışanı ile faaliyet gösteriyor.

Şirket, 2015 yılında yemeksepeti.com'u 589 mio USD'ye satın almıştı.

Şirketin bazı finansal büyüklükleri şu şekilde;

2016 toplam sipariş sayısı: 197 milyon, önceki yıla göre 52% artış

2016  hasılatı: 347 mio €, önceki yıla göre 71% artış

Son verilere göre şirketin tahmini piyasa değeri: 3.1 milyar $


 

Amazon, market zincirini satın aldı

 

birleşme ve satınalma

Amazon, 16 Haziran’da Whole Foods marketler zincirini satın alacağını duyurdu. 13.7 milyar USD değerindeki bu satın alma ile Jeff Bezos artık kentin her noktasında hizmet verebileceği bir fırsat oluşturdu.

Diğer yandan, bu dev satınalmaya karşın Walmart 14,5% lik payı ile hala bu sektörün pazar lideri durumunda. Ardıdan gelen Kroger’ın pazar payı ise 7,2%. Amazon ve Whole Foods’un toplam pazar payı ise şu an için 1,5% civarında. Yani gidilecek daha çok yol var gibi görünüyor Amazon açısından. Kimbilir, belki Amazon Go projesi ile bir yerde kesişecektir bu satınalma ve işte o zaman gerçek etkileri ortaya çıkacak.


 

TMF, 2017 Yılı Finansal Karmaşıklık Endeksi'ni Yayınladı

 

risk ve yatırım

Dünyanın önde gelen danışmanlık ve mali hizmetler firmalarından olan TMF Group, ülkelerin vergi, muhasebe, raporlama ve uygunluk mevzuatlarının anlaşılırlıklarının incelendiği raporu yayınladı.

Rapora göre en karmaşık mevzuat sıralamasında, genel toplamda dünya lideriyiz :)

Türkiye’yi takip eden ülkeler ise sırasıyla Brezilya, İtalya ve Yunanistan.

Konular bazında bakıldığında, uyum/uygunluk mevzuatlarının en karışık olduğu ülke Yunanistan, raporlama alanında en karışık mevzuata sahip olan ülke Arjantin, muhasebe ve defter tutma mevzuatı en karmaşık ülke Meksika ve vergi mevzuatı en karmaşık ülke ise İtalya olarak belirlenmiş. Hiçbir alanda ilk sırada olmamasına rağmen, genel toplamda mevzuatları en karmaşık olan ülke olabilmemiz ise apayrı bir takdiri hakediyor :)

Cayman Adaları ise yukarıdaki konulara ilişkin mevzuatların en anlaşılabilir olduğu ülke konumunda. Mevzuat olmayınca, anlaşılabilirlik sorunu da ortadan kalkmış haliye sanırım.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


 

Baker Tilly, Global Focus'u tanıttı

 

denetim

Denetim ve Güvence Hizmetleri,  son dönemde artan bir ivme ile gelişmekte ve gelişirken de hızlı bir değişime uğramaktadır. Baker Tilly ile CaseWare International Şirketleri’nin ortak geliştirdiği yeni denetim  programı Global Focus US, risk odaklı kapsam belirleme ve test özellikleri ile gelişen dünyanın yeni teknolojilerinin uygulanmasına olanak tanıyan, sezgisel ve yüksek entegrasyonlu bir yazılım özelliğinde.

Geliştirilen yeni metodoloji ve yazılımın bileşenleri şu şekilde tanıtıldı;

  • Verimlilik sağlama
  • Sektör bazlı denetim yaklaşımı
  • Geliştirici yazılım şirketi ile anlık işbirliği ve bu sayede müşterinin datalarına canlı olarak ulaşma imkanı
  • Risk bazlı görsel denetim araçlarına sahip olma
  • Dünya genelindeki tüm Baker Tilly firmaları ile sağlanacak uluslararası işbirliği 

 

Yahoo'nun satış süreci tamamlandı

 

birleşme ve satınalma

Yahoo‘nun Verizon'a 4,48 milyar dolar bedelle yapılan satışı  tamamlandı. Satış anlaşmasının ardından Yahoo'nun elinde kalan varlıkları arasında Çinli e-ticaret devi Alibaba Group'taki yüzde 15 ve Yahoo Japonya'daki yüzde 36'lık hisseler ile nakit stoklar ve bazı patentler gösterildi. Verizon'dan yapılan açıklamada, Yahoo'nun arama motoru, finans ve spor haberleri, Tumblr ve e-posta hizmetlerinin daha önce satın aldığı America Online (AOL) ile birleştirerek "Oath" isimli yeni bir birim oluşturacağı belirtildi. Açıklamada, AOL'un daha önce CEO'luk görevini yürüten Tim Armstrong'un Oath'un CEO'su olacağı kaydedildi.


 

Tags: borsa - halka arz bağımsız denetim bütçe, risk ve yatırım m&a blog değerleme

ACCAFIN | MUDEFIN

Vizyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında öncelikli başvuru kaynağı olmaktır.


Misyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında nitelikli yayınlar ile kullanıcıların bilgi ve farkındalık seviyelerinin artmasına yardımcı olmaktır.


Bizi takip edin!


Periyodik bültenler için mail grubuna üye olabilirsiniz

MUDEFIN | ACCAFIN Mobile

0
paylaşım!

Bizi takip edin..

Sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz...

0
paylaşım!