11 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi

Sıradaki Halka Arz: Twitter

Aktif . Gösterim: 1660

Twitter Inc.

Twitter, son yıllardaki hızlı yükselişinin ardından ve teknoloji şirketlerinin yeniden artan halka arz trendiyle tüm yatırımcılar tarafından halka açılması beklenen son dönemin en popüler şirketlerinden. Beklenti öylesine kuvvetli ki bu durum için 2013 sonu ya da en geç 2014 ilk aylarına neredeyse kesin tarih olarak bakılıyor.

Buradaki tek merak konusu Twitter’ın bu halka arzı klasik yöntemlerle aylar öncesinden yapacağı SEC hazırlıkları ile mi yoksa gizli bir şekilde yürütülecek faaliyetler ile mi gerçekleştireceği.

2012 yılında Amerika’da yürürlüğe giren The Jumpstart Our Business Startups (JOBS) Act Kanunu, yıllık cirosu 1 milyar doların altında olan şirketlere halka açılırken 3 hafta öncesine kadar tüm halka açılma faaliyetlerini gizli bir şekilde yürütmelerine imkan tanıyor.

Amerika’da son yıllarda halka arzlarda meydana gelen düşüşleri önleyeceği düşüncesi ile Silikon Vadisi’ndeki risk sermaye şirketleri tarafından oldukça savunulan bir kanundu bu. Sebebini de küçük ölçekli firmaların halka arz öncesi katlandığı finansal, stratejik ve operasyon riskleri ve bunların getirdiği tüm ekstra maliyetleri ve haftalar öncesinde tüm bilgilerini yayınladıkları için halka arzlardan bekledikleri performansı alamıyor oluşları olarak açıklıyorlardı.

Kanun çıktıktan sonra Ernst & Young’ın yaptığı bir araştırmaya göre yıllık cirosu 1 milyar doların altında olan ve halka açılma düşüncesi taşıyan şirketlerin %59’u bu kanundan faydalanarak halka arz süreçlerini son 3 haftaya kadar gizli tutmak istediklerini gösterdi.

Rapora buradan ulaşabilirsiniz.

Twitter’ın da 2012 cirosunun 350 milyon USD olduğu gözönüne alınırsa önümüzdeki 2 yıl boyunca 1 milyar USD sınırını aşması zor görünüyor. Dolayısıyla Twitter için de bu kanundan faydalanarak halka açılma ihtimali var ve bu ihtimal oldukça yüksek olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan Twitter'ın son dönemde üst yönetim pozisyonları için gerçekleştirdiği önemli transferler şirketin bundan sonraki finansal performansı ve dolayısıyla halka arzı için önemli iyimser ipuçları veriyor. Zynga'nın üst yöneticilerinden Mike Gupta CFO olarak, Newsvine'ı kurup Msnbc.com'a satan Mike Davidson da Vice President of Design olarak son dönem Twitter'a katılan üst düzey yöneticilerden.

Bunların yanında DigitalDaya medya şirketinin yaptığı araştırmaya göre bugün dünya gündeminin %75'i Twitter'da konuşulabiliyor ve bu büyük oranda dünya liderlerinin katılımıyla oluyor. Diğer bir deyişle dünya gündeminden etkilenme ve gündeme yön verme etkisi açısından Twitter hafife alınmayacak bir güce ulaştı. Bu durum Apple gibi bir devin de dikkatini çektiği için şu an Twitter’ın Apple tarafından satın alınma ihtimali de bazı ekonomistler tarafından dile getiriliyor.

Yeni halka arz uygulamasının olumlu özelliklerinin yanında bu durumun Twitter için bir de olumsuz tarafı mevcut.

Twitter halka arz çalışmaları

Twitter eğer bu şekilde halka açılmaya karar verirse son dakikaya kadar tüm ayrıntıları gizleyebilecek ve halka arzıyla ilgili oluşacak yoğun ilgi, beklenti ve halka arz sonrası olası IPO overpricing riskinden kurtulacak ve özellikle mobil reklam sektöründe büyümeyi hedeflediği gözönüne alınırsa ve bu alandaki en büyük rakipleri Facebook ve Linkedin gibi halka açık şirketler olunca kendini halka arz öncesi korumuş olacak. Bu risklerden son dönemde en çok zarar gören şirket bilindiği gibi Facebook oldu. O konuda hazırlamış olduğum analiz yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Bu kanun ile Twitter son 5 dönem finansallarının denetim yükümlülüğü altına girmek yerine, sadece son 2 dönemin denetimden geçmesi yetecek. Bu durum ise yatırımcılar için daha az bilgi, daha az şeffaflık anlamına gelmekte.

Ayrıca yine son dönemde Facebook, Zynga, Grupon gibi teknoloji şirketlerinin halka arz başarısızlıklarından sonra bu durum mutlaka Twitter'ı da olumsuz etkileyecektir yatırımcıların nezdinde. Bu duruma bir de halka açılma sürecinin gizliliği eklendiğinde ve Twitter gibi son dönemin bu uygulamayı tercihettiği düşünüldüğünde yatırımcılarda olumsuz bir algı oluşacağı bir gerçek. Bunun yanında her ne kadar orta ölçekli şirketler için çıkarılan bu kanunda yararlanabilecek olsa da ortalama 1.000 çalışana sahip Twitter için bunun getireceği olumsuz bir imaj mutlaka olacaktır.

Çok uzun olmayan bir gelecekte tüm bu senaryolardan hangisinin gerçekleşeceği ve Twitter’ın Linkedin ve Google IPO larına ek olarak bir halka arz başarısı olarak mı anlatılacağını yoksa Zynga, Grupon ve Facebook gibi halka arzın son dönemdeki en başarısız örneklerine mi katılacağını göreceğiz.

Yararlanılan Kaynaklar:

http://qz.com/54259/dropbox-is-talking-to-banks-about-an-ipo-later-this-year/

http://qz.com/55044/will-twitter-file-a-secret-ipo/

http://www.fastcompany.com/3004459/twitter-rumored-be-preparing-2014-ipo

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324162304578307052032008888.html

http://www.bloomberg.com/news/2012-06-01/twitter-said-to-expect-1-billion-in-sales-in-2014-on-ad-growth.html

Yazıya ilişkin yorumlarınızı sayfanın alt kısmından ya da iletişim menüsünden iletebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Her hakkı ACCAFIN.com sitesine ait olan bu makale ve makalede yer alan grafikler ve yorumlar, izinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Tags: finans borsa - halka arz finansal analiz bütçe, risk ve yatırım

ACCAFIN | MUDEFIN

Vizyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında öncelikli başvuru kaynağı olmaktır.


Misyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında nitelikli yayınlar ile kullanıcıların bilgi ve farkındalık seviyelerinin artmasına yardımcı olmaktır.


Bizi takip edin!


Periyodik bültenler için mail grubuna üye olabilirsiniz

MUDEFIN | ACCAFIN Mobile

0
paylaşım!

Bizi takip edin..

Sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz...

0
paylaşım!