17 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi

GameStop Hikayesi: Reddit, Açığa Satanlar ve Wall Street Direnişi

Aktif . Gösterim: 4343

Daha birkaç ay önce piyasalardaki tuhaflıklar ile ilgili "Yeni Bir Dot-Com Balonu İhtimali"  yazımı yayınlamıştım. Olay biraz daha beklenmeyen taraftan patladı açıkçası.

2021 Ocak Ayı dünya genelinde sermaye piyasaları açısından hareketli ve Amerikan Borsaları’nda yaşanan eşine az rastlanır bir olayla geçiyor...

Amerika’da halka açık bir şirket olan GameStop’un başrolde olduğu olay, şirket hisselerinin bir aracı kurum tarafından açığa satıldığının (kısa pozisyon) açıklanmasının ardından buna tepki gösteren Reddit kullanıcılarının olağandışı alım işlemleri ile şirketin hisse fiyatının “ay”a doğru yükseltilmesi şeklinde gerçekleşti.

Bu olay ilk kez yaşanmıyor ancak bunun diğerlerinden farkı internet üzerinden organize olmuş ve çoğunluğunu Z kuşağının oluşturduğu düşünülen kişiler ve hisse, yatırım vb. konular üzerinden kısıtlı bilgi sahibi olan bir grup tarafından yapılması oldu. En azından şimdilik görünen yüzüyle olaylar bu şekilde cereyan ediyor. Bu konudaki diğer iddiaları yazımı güncelledikçe ekleyeceğim.

GameStop hisselerinde yaşananları tam anlamıyla anlayabilmek için “kısa pozisyon açma (açığa satış)”, “kısa pozisyon sıkıştırması”, “opsiyon sözleşmeleri” ve “gamma sıkıştırması” kavramlarına aşina olmak gerekiyor. GameStop ile birlikte son bir haftadır internette bu konularda örnekli açıklamalar fazlaca yayınlandı. Yakın zamanda bu kavramları örnekler ile anlatan bir yazıyı ben de bu sitede yayınlayacağım.

GameStop Analizi ve Finansal Durumu

GameStop Corp., 1984 yılında Dallas, Texas'ta Babbage's Etc. LLC olarak bilinen küçük bir eğitim yazılımı satıcısı olarak başladı. Bu şirket 1999 yılında Barnes & Noble'a satıldı ve daha sonra Funco, Inc. adlı bir şirketle birleşti. Bu birleşmeden sonra şirket adını GameStop olarak değiştirdi ve bunu 2002'de ilk halka arz izledi. 2004'te şirket Barnes&Nobles'tan ayrıldı.

Sonraki yıllarda GameStop, EB Games, Rhino Video Games, Free Record Shops (Norveç perakende mağazaları), Micromania (Fransa'da önde gelen bir video oyunu perakendecisi), Kongregate (ücretsiz oynanabilen önde gelen web ve mobil oyun merkezi), Impulse, BuyMy Tronics, Simply Mac, Spring Mobile, AT&T Wireless ve Geeknet, Inc. (ThinkGeek'in ana şirketi) gibi şirketleri satın alarak büyümeye devam etti.

GameStop'un iki ana gelir kaynağı var:

  • Çok çeşitli şirketler tarafından sözleşmesiz olarak lisanslanan video oyunlarının perakende satışı
  • Teknoloji Markaları: AT&T ve Apple tarafından lisanslanan mobil ve tüketici ürünlerinin satışı

Şirketin 2017-2020 finansal durumu ve performansı birkaç kalem özelinde aşağıdaki gibidir:

accafin gamestop hikayesi 15

Şirketin nakit durumunda önceki yıllara göre bir azalma ve borçlarında da bir miktar artış var. EBITDA'sı da yine önceki yıllara göre azalmış ancak hala pozitif.

(EBITDA ve Nakit Akışı arasındaki ilişki için aşağıdaki yazıya göz atabilirsiniz.)

"EBITDA ve Net Kâr'dan Daha Güvenilir Bir Analiz: Faaliyetlerden Nakit Akımı"  

Şimdi, bu özet tablodaki kısıtlı bilgiyle bile (eğer başka bir yapısal sorun yoksa) birçok kişi bu şirkete "çok kısa sürede kesinlikle batar" gözüyle bakarak dolaşımdaki hisselerinden daha yüksek bir oranda hisseyi açığa satmaz. İşin aslı, dolaşımdaki hisselerden daha fazla oranda hisse hiçbir zaman açığa satılmaz/satılmamalı ancak burada fon şirketlerinin neyi planladıklarını kestirmek zor. 

GameStop'ta olan ise tam da bu.

2019 yılı Nisan ayında, GameStop'ın hisseleri (GME) her biri 3,25 dolar karşılığında satın alınabilen GME hisselerinde 2021 Ocak Ayı’nda yaşanan süreci, derlediğim kaynaklarla  en başından itibaren özetlemeye çalışacağım.

Zaman Tüneli: GameStop Hisseleri

GameStop’un hisseleri ve karları uzunca bir süredir düşerken, Reddit’in alt forumu WallStreetBets’teki "delaneydi" nickli kullanıcı, GME hissesi için bir analiz yayınlayarak hissenin değerinin kasıtlı olarak düşürüldüğünü dile getirdi. Özellikle şirketin mevcut nakit durumunun, düşen satışlara ve gelir kaybına rağmen hisse değerine etkisinin gözardı edildiğini söyledi.

accafin gamestop hikayesi 2

Buna karşın o dönem bu görüşe pek katılan olmadı ve şirketin hisseleri Nisan 2019’da %15, Mayıs 2019’da %12, Haziran 2019’da %28 ve Temmuz 2019’da %27 düştü. Temmuz 2019 hisse fiyatı 4,32 dolar idi.

Bu sırada, Big Short filmine de konu olan Michael Burry, şirketi aracılığı ile hissede uzun pozisyona geçtiğini duyurdu.

accafin gamestop hikayesi 10

GameStop, yaklaşık 45 milyon dolara tamamı alınabilecek kadar ucuz bir şirket olmaya doğru gidiyordu. Haziran 2019’da WallStreetBets kullanıcıları arasında, hissenin daha da düşmesi halinde tüm şirketi satın alıp kahve dükkanı ve oyun mağazası şeklinde bir yeniden yapılandırma sohbetleri başladı. İşin bu kısmı tamamen eğlence amaçlıydı aslında.

accafin gamestop hikayesi 3

Bu sohbetlerin ardından hisse düşmeye devam ederken bu kez sohbet, neredeyse “penny stock” haline gelen hissenin eğlence amaçlı yükseltilip yükseltilemeyeceği noktasına kaydı. Tam bu anda forumda “Deepf…v.. nickli” kullanıcı şirketin hisselerine 50 bin dolarlık yatırım yaptığını duyurdu. Bu kullanıcı kendi Youtube kanalından da neden yatırım yaptığına ilişkin analizler yayınladı.

Bu sırada Burry’nin şirketi Scion Asset Management, şirketin yönetimine çağrı yaparak, düşük fiyat ve açığa satş riski nedeniyle piyasadaki hisseleri geri alma programı dahilinde almasını istedi. Üstelik bu işlem o anda şirkete 238 milyon dolara mal olacaktı ve bu tutar mevcut nakdinin yarısıyla yapılabilir durumdaydı!

Bu çağrı sonrası hisse fiyatı yükselmeye başladı ve Deepf….v… kullanıcısı elde ettiği kazanç için bir ekran görüntüsü ve Burry’e teşekkür mesajı yayınladı.

accafin gamestop hikayesi 1

Ancak bu konuda o dönem forumda bir bütünlük sağlanamadı.

13 Nisan 2020 tarihinde ise “Senior_Hedgehod” nickli kullanıcı, forumda bir yazı yayınlayarak şirketin hisselerinin %84’ünün açığa satılmış durumda olduğunu, geri kalan 10 milyon adet hissenin 3,5 milyon adedinin tek başına Burry’de olduğunu anlatarak kimsenin elindeki hissesini satmamasını istedi ve hatta herkesi bu hisseyi almaya ve açığa satış yapanları cezalandırmaya çağırdı.

accafin gamestop hikayesi 4

Bu fikir başlangıçta GME özelindeymiş gibi ortaya çıksa da tüm forumu birleştiren temel düşünce “Wall Street’i Cezalandırma Fırsatı” oldu ve şanlı! yürüyüş başladı 😊

GameStop Hikayesi: Reddit, Açığa Satanlar ve Wall Street Direnişi

Açığa satış yapanlara ilk darbeyi vurmak uzun sürmedi. Senior_Hedgehog’un yazısının ardından hisseler %22 oranında yükseldi. Ertesi gün, %26 daha yükseldi ve bu artışlar şirket hisseleri için son 18 yılın en büyük kazancı olurken, hacim ise gün içinde bir noktada 20 günlük ortalamanın beş katından fazlaya yükseldi.

Bu dönem, Chewy Inc.'in kurucu ortağı Ryan Cohen, 31 Ağustos'ta RC Ventures aracılığıyla GameStop'ın 5,8 milyon adet hissesini aldığını açıkladı ve GameStop hisseleri gün içinde %24 artış gösterdi. Cohen de şirkette %13'lük pay oranına yükseldiği için iki kişilik ekibiyle birlikte yönetime girdi.

Cohen’in şirketi e-ticaret vizyonu ile dönüştüreceği inancı ve yaptığı yatırım şirketin dikkatleri üzerine çekmesi için bir dönüm noktası oldu.

Açığa satış yapan iki şirket Citron ve Melvin Capital ise hissenin yükselen fiyatından güç alarak fiyatın kesinlikle düşeceğini ilan ettiler ve açığa satışa devam ettiler.

19 Eylül 2020 tarihinde Player896 nickli kullanıcı yine forumda “Yeni Başlayanlar için Kurumsal Yatırımcıları İflas Ettirmek, GameStop ile” başlıklı yazısı ile şirket için bir analiz yayınlayarak yazısının açığa satış yapan kurumları bekleyen sonu anlattı. Eylül 2020’deki bu analize göre dahi açığa satışların %70’i zarar etmeye mahkumdu!

accafin gamestop hikayesi 5

Başka bir analize göre ise GME hissesinin değerlemesi en basit metodlar ile bile yapıldığında, örneğin şirketin son yıl hasılatını büyüme gücüne göre 0.5-2 arası bir değer ile çarpıp piyasada dolaşımda olan hisse sayısına bölündüğünde, 64 dolar – 250 dolar arası bir değere ulaşılıyordu.

2020'nin son dört ayında hisseler istikrarlı bir şekilde yükselmeye başladıkça, gittikçe daha fazla kullanıcı çoğunluğa katıldı. Savaşın temel prensibi her yeni kullanıcıyla yeniden hatırlatıldı: asla satma, asla teslim olma!

Yeni bireysel Reddit yatırımcıları bir yandan hisse alımlarını yaparken, diğer yandan karşı cepheyi deşifre etmeye başladılar ve ilk açıkladıkları kurum Melvin Capital oldu.

Melvin Capital'in hissedeki kısa pozisyonu dolayısıyla 13 milyar dolarlık varlığının 3,7 Milyar dolarlık kısmını (yaklaşık %30) kaybettiği söyleniyor. (Reddit’te yapılan bir hesaplama ile hisse değerinin 240 dolara çıkması ile şirket tüm varlıklarını (13 milyar dolar) kaybedecek ve iflas edecek.) Bu sırada Citadel LLC ve Point72 Asset Management, Melvin Capital’e 2,75 milyar dolar sermaye yatırarak şirkette pay sahibi oldular. Buradaki tuhaflık ve çıkar çatışmasına sebep olan durum da şu oldu; Citadel, NYSE tarafından piyasa yapıcı olarak belirlenmiş şirketlerden biri ancak Melvin Capital’e ortak olarak GME hissesi yönünde pozisyon almış oldular! 

Ancak bireysel yatırımcı ordusunun en büyük öfkesini Citron ve yöneticisi Andrew Left çekmeye başladı zira kendisinin hem daha önce Palantir Technologies Inc hisselerine karşı yaptığı açıklamalar, hem de Çin’li araba üreticisi Nio Inc. Hisseleri hakkındaki açıklamaları, bu yeni yatırımcı topluluğunun öfkesini fazlasıyla çekmişti. Buna ek olarak Andrew Left, 19 Ocak’ta yaptığı yayında hissenin gerçek değerinin 20 dolardan fazla olamayacağını ve fiyatı arttıranların ve bu yüksek fiyatlardan bu hisseyi satın alanları “pokerde para kaybeden enayi” olarak itham etti.  Bu açıklama ile birlikte hem o yaıyn birçok kez hacklenme girişimine maruz kaldı hem de sonraki günler savaşı iyiden iyiye kızıştırdı.

Gösterilen tepki alımları ve kimsenin hissesini satmaması ile hisseler aynı gün 39 dolardan kapandı.

S3 Partners’ın verilerine göre açığa satılan şirket hisselerinin oranı 21 Ocak 2021 itibarı ile %139,67’sine denk geliyordu. Yani açığa satılan hisseler yeni sahibinden ödünç alınarak yeniden açığa satılmıştı! Bunun literatürdeki ismi "çıplak açığa satış" (naked short). Dolaşımdaki hisseden daha fazlasını açığa satarsanız, birileri gelir ve dolaşımdaki hisseleri almaya başlarsa kaybedeceğiniz garantilenmiş olur! 

Elon Musk, 27 Ocak tarihinde bir tweet atarak cepheye destek oldu. Bundan sonra süreç tamamen tepkili bireysel yatırımcı grubu lehine döndü.

accafin gamestop hikayesi 11

Özellikle Elon Musk, birkaç yıl önce Melvin Capital’ın Tesla hisselerini açığa satmasıyla zor anlar yaşamıştı. O sürecin rövanşını en acımasız şekliyle aldı sanırım. 

Burry de bir tweet attı ve desteği git gide büyüttü.

accafin gamestop hikayesi 6

Çılgınlık öyle bir boyuta ulaştı ki, bunu engelleyebilmek ya da gücünü kırabilmek için 27 Ocak 2021’de CNBC’de iki şirketin de kısa pozisyonu kapattığına dair bir haber yayınlandı. Tek amaç, sürekli alım yapan ve elindeki hisseyi satmayan Reddit yatırımcısını vazgeçirmekti ancak bu işlemin doğru olmadığı ve açığa satılan hisse oranının hala aynı olduğu kısa süre sonra Reddit kullanıcıları tarafından açığa çıkarıldı.

Şirketin hisseleri 27 Ocak 2020 işlem gününü 347,51 dolardan kapattı.

Hisseye en başta 50 bin dolarlık yatırım yapan Deepf…v… isimli kullanıcı ise her gün mevcut pozisyonunu yayınladı. 27 Ocak günü yatırımının son durumu şu şekildeydi;

accafin gamestop hikayesi 8

Aynı gün konu Beyaz Saray gündemine dahi geldi ve günlük basın açıklamasında bu soru soruldu. Bu süreci durduracak düzenlemeler yapılacağına yönelik beklentiler arttı zira yaşananlar, kısa pozisyonda olan diğer hedge fon şirketleri için de tehdit oluşturmaya başladı. Sinema salonu zinciri AMC, telefon üreticisi Blackberry ve Nokia’nın sıradaki hedefler olabileceği ve bu durumun da fon şirketlerine büyük zararlar verebileceği yönünde beklenti iyiden iyiye yükseldi.

Kurumsal şirketlerin ve hatta devletin bile sürece dahil olarak olayı tamamen dramatik hale getirmesini anlatan en iyi tweet ise şu oldu;


"SEC, dışarıdan öğrenenlerin ticaretini yasaklamak üzere!"


28 Ocak 2021 günü ise tarihi fiyaskolar yaşandı.

Hisse alış satış hizmeti sunan Robinhood (RH), Webull ve Interactive Brokers gibi platformlar, uygulama üzerinden GME, AMC Nokia hisselerinin alınmasını yasakladı, sadece satışına izin verdi. İşin hukuki yönden rezaletini bir kenara bıraksak bile bireysel yatırımcıların ağırlıklı olarak kullandığı bir platformda alımı kapatıp, yalnızca satışa izin verdiğiniz zaman bu satılan GME hisselerini doğrudan kurumsal yatırımcılara vermiş oldu. Bu da pozisyon kapatmak isteyen Melvin Capital gibi fonlara hisseye ulaşma imkanı verdi.


Serbest* piyasa

*Şartları okuyup kabul ediniz.


Burada bilinen sebep, ki önemi aşağıdaki sebep ile aynı ölçüde bana göre, Robinhood platformu, kullanıcıların girdiği emirleri Citadel’e iletiyor, Citadel bu emirleri yerine getirip Robinhood’a dönüş yapılıyor. Robinhood uygulamasının işleyişi uygulamanın en başından beri bu şekildeydi ancak Citadel, Melvin Capital’deki payından dolayı artık GME olayının bir tarafı ve Robinhood üzerinden yaptığı bu manipülasyon yüzünden SEC tarafından cezalandırılması neredeyse kesin gibi… Hisse alım satım uygulamalarını da bu düzene dahil ederek yatırımcıları mağdur etmeleri ve zarar etmelerine sebep olmaları ve bunların sonucunda açılacak davalarda ödenecek tazminatlar ise işin diğer yönü…

Sanırım terazinin bir tarafına SEC’ten gelecek cezayı ve yatırımcılara ödenecek tazminatları, diğer tarafına ise GME hisse fiyatlarının yükselmesiyle, yaptıkları açığa satıştan katlanacakları zararı hesapladılar ve ilk yöntemi tercih ettiler.

Ardından RH CEO’su canlı yayına çıkarak bu yapılanları, küçük yatırımcıyı korumak adına yaptıklarını, çok fazla alım emri girildiğini ve bir süre sonra fiyat düştüğünde bu yatırımcıların zarar görmesini istemediklerini söyledi!

(RH işlem yasağı skandalında birçok bireysel yatırımcının bilmediği nokta ise şu: RH platformundaki müşteriler nakit hesap üzerinden değil, marjin hesap (margin account) üzerinden işlem yaparlar. Platform üzerinden bir hisse alım işlemi yaptıklarında bu işlemi sözleşme gereği aslında RH kendi hesabına yapar ve daha sonra müşteri hesabına sahiplik tam olarak geçer.

Piyasadan kolay bulunan hisse senetleri için müşterileri adına alım-satım yaparken katlandığı borçlanma maliyeti (T+2) için daha uygunken bu oran GME hisseleri için muhtemelen katlanılamayacak boyutlara ulaştı ve RH, müşterisi adına piyasadan GME hissesi bulma işine bir süre ara verdi. RH krizinin perde arkasındaki önemli bir sebebi bu…

 

29 Ocak’ta basına düşen şirketin 1 milyar dolar borç araması da bununla ilişkili sanıyorum. Şirketin bu süreçte zarar gören imajının toparlanması için şirketin nakit durumunu güçlendirerek RH platformu kullanıcılarının her işlem talebine olumlu yanıt vermek. Zira, yakın zamanda RH’nin halka arz projesi de bulunuyor!)accafin gamestop hikayesi 20

Gün içinde, milyarder yatırımcı Leon Cooperman CNBC’ye çıkarak “devletten sosyal destek olarak çek alan insanların bunu varlıklı insanlara saldırmak için kullandıklarını söyledi.!” Siyasetçi Bernie Sanders ise buna "Wall Street zenginlerinin daha fazla vergi ödemesini sağlayacağız." şeklinde yanıt verdi!

accafin gamestop hikayesi 21

Elon Musk ise yangına bir miktar daha odun taşıyan bir tweet attı ve sahip olmadığınız araba ya da evi satamıyorsunuz öyleyse sahip olmadığınız hisseyi de satamazsınız diyerek açığa satışa olan tepkisini dile getirdi. (Açığa satış işlemi, serbest piyasa işlemlerinin bir parçasıdır. Dolayısıyla burada Elon Musk'ın geçmişteki acısını anlamakla birlikte düşüncesine katıldığımı söyleyemem. Örneğin, çok kısa bir zaman önce ortaya çıkan "Luckin Coffee Skandalı" 'nın başlangıcı bir açığa satış işlemi ve raporu ile oldu.)

accafin gamestop hikayesi 19

Yükseliş anlarında hissenin alış satışının durdurulması, RH, Webull, Interactive Brokers gibi platformlarda alış emirlerinin durdurulması gibi etkenlerle hissenin fiyatı dün düştü. Deepf..v.. nickli kullanıcı ise pozisyonunun günlük ekran görüntüsünü paylaşarak, bir önceki güne göre 13 milyon dolar zararda olmasına ragmen satış yapmadığını gösterdi. 

Bu, iki tarafın da direndiğini gösteriyor.

accafin gamestop hikayesi 18 

29 Ocak'ta "açığa satanlar" cephesinden Andrew Left ve şirketi Citron, bu süreçle birlikte artık açığa satış ile ilgili bir rapor yayınlamayacaklarını ve daha çok uzun vadeli alımları değerlendireceklerini açıkladı.

accafin gamestop hikayesi 22

Yaşanacak olan yeni gelişmelerle birlikte belirli periyotlarda bu yazımı güncellemeye devam edeceğim. Takip edebilirsiniz.

Kaynaklar

Financialpost.com

Fnlondon.com

Bloomberg.com

Reuters.com

Reddit.com

Twitter.com

CNBC.com

Finance.Yahoo.com

Fintel.io

Businesswire.com

Seekingalpha.com

Eksisozluk.com

 

Bu yazıyı sosyal medyada paylaşmak için ekranın solundaki sosyal medya araçlarını kullanabilrsiniz.

accafin.com'u sosyal medyadan takip edebilirsiniz / @accafin

  

Yasal Uyarı: Her hakkı ACCAFIN.com sitesine ait olan bu makale ve makalede yer alan grafikler ve yorumlar, izinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Tags: finans borsa - halka arz blog

ACCAFIN | MUDEFIN

Vizyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında öncelikli başvuru kaynağı olmaktır.


Misyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında nitelikli yayınlar ile kullanıcıların bilgi ve farkındalık seviyelerinin artmasına yardımcı olmaktır.


Bizi takip edin!


Periyodik bültenler için mail grubuna üye olabilirsiniz

MUDEFIN | ACCAFIN Mobile

0
paylaşım!

Bizi takip edin..

Sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz...

0
paylaşım!