55 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi

Finansal Analiz ve Rasyolar

Aktif . Gösterim: 5220

Finansal Analiz

Finansal tablolar analizinin finansal hayatta kullanıldığı birçok alan var günümüzde. Finansal kuruluşlar, finansal piyasa yatırımcıları, melek yatırımcılar, şirket yöneticileri ve finansal tablolar analizi alan üniversite öğrencileri, şirketlerin finansal performanslarını farklı gerekçelerle incelemektedirler.

Gerek işletme için KPI (Key Performance Indicator) analizlerinde, gerek bankaların şirketlere kredi kullandırmalarında gerekse de denetçiler için denetimin seyrini ve planlamasını belirlemesi açısından farklı oranların kullanıldığını söyleyebiliriz. Burada önemli olan, finansal oranların hangi amaçla kullanılacağıdır. 

Finansal Oranlar ve Oran Analizi

Oran analizlerinde, oranları temel olarak 4 grupta toplayabiliriz;

Likidite Oranları

Şirketlerin daha çok nakit durumunu ve kısa vadeli nakit gücünü gösteren oranlardır. Özellikle kredi kuruluşları için en önemli oranlar likidite oranlarıdır. Öyle ki, birçok kredi sözleşmesi, kredi kullanan işletmenin dönemsel olarak sağlaması gereken minimum likidite oranları içerir. Bu oranları sağlayamayan işletmelerin kredileri kimi zaman banka tarafından geri çağırılırken, çoğu zaman şirketin kredi maliyetleri yükseltilerek kredi kullanımına devam etmesi sağlanır.

Finansal Yapı Oranları

Şirketlerin daha çok borç ödeme gücünü incelemek için kullanılan oranlardır. Likidite oranlarında olduğu gibi finansal yapı oranları da kredi kuruluşları için, şirketlerin kredi taleplerini değerlendirme aşamasında önemli oranlardandır. Finansal Yapı Oranları yüksek durumda olan işletmeler, kredi olanaklarına daha uygun maliyetle ve daha uzun vadeli olarak ulaşma imkanı elde ederler.

Devir Hızları

Şirketin daha çok faaliyet verimliliğini gösteren oranlardır. Devir hızları ya da devir hızı oranları, şirketlerin likidite oranlarını tamamlayıcı niteliktedir. Faaliyet verimliliği yüksek olan işletmelerin likiditesinin iyi olması beklenir.

Karlılık Oranları

Şirketin daha çok karlılık gücünü gösterirler.

Oran analizinde kullanabilecek ve bu 4 grubu kapsayan yaklaşık 50 rasyoya aşağıdaki pdf ikonuna tıklayarak indirebilirsiniz.

 

Finansal oranlar her ne kadar firmaların finansal performansı hakkında bilgi verse de, tek başlarına kullanımı oldukça hatalı kararlara neden olabilir. Bununla ilgili "Rasyo Analizi: Basit ve Hızlı Olduğu Kadar Güvenilir mi?"  yazımı inceleyebilirsiniz. Aynı şekilde salt EBITDA kullanımının hataları ile ilgili de "EBITDA Yanılgısı"  ve "EBITDA ve Net Kâr'dan Daha Güvenilir Bir Analiz: Faaliyetlerden Nakit Akımı"  yazılarını incelemenizi öneririm.

 

accafin.com'u sosyal medyadan takip edebilirsiniz / @accafin

  

Yazıya ilişkin yorumlarınızı sayfanın alt kısmından iletebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Her hakkı ACCAFIN.com sitesine ait olan bu makale ve makalede yer alan grafikler ve yorumlar, izinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Tags: muhasebe finans borsa - halka arz finansal analiz

ACCAFIN | MUDEFIN

Vizyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında öncelikli başvuru kaynağı olmaktır.


Misyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında nitelikli yayınlar ile kullanıcıların bilgi ve farkındalık seviyelerinin artmasına yardımcı olmaktır.


Bizi takip edin!


Periyodik bültenler için mail grubuna üye olabilirsiniz

MUDEFIN | ACCAFIN Mobile

0
paylaşım!

Bizi takip edin..

Sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz...

0
paylaşım!