36 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi

TMS 10 Raporlama Döneminden Sonraki Olaylar

Aktif . Gösterim: 836

İşletmeler, dinamik yapılardır ve finansal raporlar hazırlandıktan sonra da faaliyetleri devam etmekte ve finansal raporların kapsadığı dönemlerle ilgili bazı olaylar bu süreçte netleşmekte ya da bu olaylarla ilgili gelişmeler yaşanmaktadır. TMS 10 Raporlama Döneminden Sonraki Olaylar, finansal raporların hazırlandıktan sonra onay aşamasına kadar olan süreçte yaşanan durumların muhasebeleştirilmesi, raporlanması ve açıklanması ile ilgili ilkeleri belirlemektedir.

TMS 10 Raporlama Döneminden Sonraki Olaylar

Dünya’da ilk kez 1978 yılında yayımlanan TMS 10 Raporlama Döneminden Sonraki Olaylar, ülkemizde de ilk kez 31.12.2005 tarihinden sonra başlayan hesap dönemlerinde uygulanmak üzere 20 Ekim 2005 tarihinde yayınlanmıştır. Standartta son değişiklik ise 6 Haziran 2018 tarihinde yapılmıştır.

Kapak sayfasıyla birlikte toplam beş sayfa olan TMS 10, bu haliyle en kısa standartlardan bir tanesi olmasına karşın, tüm finansal raporlarda, şirketlerin faaliyet konusundan bağımsız olarak mutlaka dikkate alınması gereken ender standartlardandır.

TMS 10 Raporlama Tarihinden Sonraki Olaylar;

  1. İşletmenin, raporlama döneminden sonraki olaylar nedeniyle finansal tablolarında ne zaman düzeltme yapması gerektiğini ve
  2. Finansal tabloların yayımlanması için onaylandığı tarihi ve raporlama döneminden sonraki olaylar hakkında işletmenin yapması gereken açıklamaları düzenlemektedir. (TMS 10.1)

Raporlama tarihinden sonraki olaylara şu örnekler verilebilir;

  • Temettü dağıtım kararları; finansal rapor tarihinden sonra ve rapor onay tarihinden önce açıklanması koşulu ile bu kapsamdadır.
  • "İşletmenin Sürekliliği Varsayımı"nın   geçerliliğini yitirmesi; raporlama tarihinden sonra ortaya çıkması halinde geçerlidir.
  • Raporlama tarihi itibarı ile henüz netleşmemiş, tahmin edilemeyen olaylar; raporlama döneminden sonra ve rapor onay tarihinden önce kesinleşmiş ya da tahmin edilebilir hale gelmesi durumunda geçerlidir.
  • Raporlama tarihi boyunca var olmayan ancak raporlama tarihinden sonra ve rapor onay tarihinden önce ortaya çıkan durumla ve olaylar..

TMS 10 kapsamında, raporlama döneminden sonra ortaya çıkan olaylar “düzeltme gerektiren olay” ve “düzeltme gerektirmeyen olay” seçenekleri ile değerlendirilmelidir.

TMS 10 Raporlama Tarihinden Sonraki Olaylar’ın İlkeleri

Raporlama döneminden sonraki olay, aşağıdakiler arasında meydana gelen olumlu veya olumsuz olaydır:

  • Raporlama döneminden sonra
  • Finansal raporun onaylanma tarihinden önce

Raporlama döneminden sonraki olaylar, aşağıdaki iki seçenekten bir tanesi kapsamında değerlendirilmelidir;

  • Düzeltme gerektiren olaylar
  • Düzeltme gerektirmeyen olaylar

Düzeltme gerektiren olaylar

Düzeltme gerektiren olay, raporlama tarihi itibarı ile mevcut olan ve raporlama tarihinden sonra durumunda bir değişiklik olan olaylardır.

Düzeltme gerektiren olaylarda yapılması gereken muhasebeleştirme işlemi, finansal raporların düzeltilmesi şeklinde olmalıdır.

Diğer bir önemli nokta da, raporlama döneminden sonraki olayların işletmenin sürekliliği varsayımının geçerli olmadığını göstermesi durumunda, işletmenin finansal tablolarını işletmenin sürekliliği esasına göre hazırlamamasını gerektirir.

Düzeltme gerektirmeyen olaylar

Düzeltme gerektirmeyen olay, raporlama tarihinden sonra ortaya çıkan olaylardır.

Düzeltme gerektirmeyen olaylar için herhangi bir muhasebeleştirme işlemi yapılmamalı, bunun yerine dipnotlarda açıklama yapılmalıdır. Yapılması gereken açıklama aşağıdaki kapsamda olmalıdır:

  1. Olayın niteliği ve
  2. Olayın tahmini finansal etkisi veya böyle bir tahminin yapılamadığına ilişkin bir açıklama yapılmalıdır.

Standart ile ilgili örnek uygulamalar için aşağıdaki yazımı inceleyebilirsiniz.

"TMS 10 Raporlama Döneminden Sonraki Olaylara İlişkin Örnekler"

Bu yazıyı sosyal medyada paylaşmak için ekranın solundaki sosyal medya araçlarını kullanabilirsiniz.

accafin.com'u sosyal medyadan takip edebilirsiniz / @accafin

  

Yasal Uyarı: Her hakkı ACCAFIN.com sitesine ait olan bu makale ve makalede yer alan grafikler ve yorumlar, izinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Tags: muhasebe denetim IFRS

ACCAFIN | MUDEFIN

Vizyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında öncelikli başvuru kaynağı olmaktır.


Misyon; Muhasebe, Denetim ve Finans alanlarında nitelikli yayınlar ile kullanıcıların bilgi ve farkındalık seviyelerinin artmasına yardımcı olmaktır.


Bizi takip edin!


Periyodik bültenler için mail grubuna üye olabilirsiniz

MUDEFIN | ACCAFIN Mobile

0
paylaşım!

Bizi takip edin..

Sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz...

0
paylaşım!